nakon euforije, hladan tuš

Što će nas dotući prije, paklene ljetne temperature ili Vladine strukturne reforme u rujnu?


Mia Peretić
30.07.2018.19:00
Što će nas dotući prije, paklene ljetne temperature ili Vladine strukturne reforme u rujnu?
Damir Krajac / Bruno Konjevic/ CROPIX

Mia Peretić
30.07.2018.19:00

Ova je ljetna sezona počela nabrijano, ali ne samo zbog uobičajene gužve na hrvatskim plažama, već i zbog svjetskog nogometnog prvenstva u kojem smo ostvarili dosad najbolji rezultat, ali zbog kojeg je baš sve ostalo palo u drugi plan. Najvažnija sporedna stvar na svijetu je na mjesec dana postala nacionalno pitanje broj jedan. Balončić nogometne euforije lagano se ispuhuje, osim po pitanju toga što izbornik Zlatko Dalić zapravo misli o Thompsonu. 

Cropix

Iako nam prognostičari u nadolazećim danima najavljuju temperaturni pakao, pravo roštiljanje nas čeka od rujna u kojem će Vlada predstaviti niz mjera koje su u svakodnevnom govoru već dobile kultni status, gotovo kao Pelješki most. O njima se priča već više od 20 godina, no nitko i dalje nema pojma kad će biti realizirane. Svi ih znate, radi se o famoznim strukturnim reformama, a Vlada ih na jesen sprema baš mnogo.

Mirovinska reforma ili ono kad s posla skočiš ravno u starački dom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji najavio je kako od jeseni na stol stiže "paket" zakona iz mirovinske reforme. Svi znaju da je postojeći mirovinski sustav neodrživ u stanju u kojem se trenutno nalazi, a ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić navodi kako nam za isplatu mirovina godišnje treba 38 milijardi kuna za koje od doprinosa ide 21 milijarda, a zbog deficita mirovinskog sustava se iz proračuna nadoknađuje 17 milijardi kuna, što za državu predstavlja ogroman izdatak. 

Jedan od mehanizama kojim će se uhvatiti u koštac s ovim problemom jest najavljeno produženje radnog vijeka i to tako da se sa 67 godina u mirovinu ide već od 2031. godine. 

I premijer i ministar tvrde da od priče o demontiranju drugog mirovinskog stupa neće biti ništa, a tek treba vidjeti što nas čeka kad se u rujnu raspakira taj famozni paket. Zasad je samo poznato da će muškarci i žene u uvjetima za starosnu mirovinu biti jednaki, a životni ciklus bi nam ravno s posla mogao završiti u staračkom domu. 

Umirovljenici radnici

Vlada razmatra i povećanje penalizacije prijevremenog umirovljenja i proširenje kruga umirovljenika koji mogu raditi i primati mirovinu, jer bi se na taj način nekima od njih omogućilo da ostvare dodatan prihod u starosti. 

Mario Todoric / CROPIX

Zdravstvena reforma: što ste popušili, popušili ste

Reforma zdravstvenog sustava vječna je tema svake vladajuće garniture. Ministar zdravstva Milan Kujundžić već je ranije najavio da postoji radna verzija novog prijedloga Zakona o zdravstvenom osiguranju koji bi trebao biti donesen do kraja godine, a baš poput mirovinskog, ni ovaj nije održiv ovakav kakav jest. Ministar stalno ponavlja da je visoka kvaliteta uz cijenu od 750 eura po glavi stanovnika neodrživa, no i dalje skriva čeka li nas poskupljenje zdravstva.

Zasad se samo spekulira s najavama o rastu cijena cigareta i alkohola koje bi trebale biti veće za 50 posto, no ministar nikad nije otpisao i mogućnost skupljeg dopunskog osiguranja.

Porezna reforma

Još jedna krucijalna reforma tiče se poreza, te će i o njoj Vlada raspravljati na jesen. Ministar financija Zdravko Marić već ju je predstavio socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima. Neslužbeno, planira se dugo najavljivano smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod, očekuje se smanjivanje doprinosa za plaće i ukidanje stope od 36 posto u porezu na dohodak.

Ovim bi informacijama trebali biti zadovoljni i građani i poslodavci, no predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever sa sastanaka nije otišao previše sretan:

“Jednako tako ove najave ili da će se ići u ukidanje najveće porezne stope ili da će se ići u pomicanje granice za ulazak u najvišu poreznu stopu ili da će se ići u ukidanje doprinosa ili smanjivanje doprinosa na brutu dva, ništa od toga ne ide na ruku samim radnicima. Sasvim je jasno da tu radnici neće dobiti ništa ili gotovo ništa”, istaknuo je Sever.

Sve u svemu, nakon toplotnog udara čeka nas paklena jesen. 

Vlada RH

jesen

reforme

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter