Obračun s hejterima

Steže se obruč sloboda na internetu, susjedna nam zemlja zabranjuje anonimno komentiranje


Valerija Bebek
22.04.2019.18:00
Steže se obruč sloboda na internetu, susjedna nam zemlja zabranjuje anonimno komentiranje
Profimedia

sažeto

Sigurnost na internetu postalo je broj jedan od svih sigurnosnih pitanja mnogih zapadnih zemalja


Valerija Bebek
22.04.2019.18:00

Zlostavljanje putem interneta, hejterski komentari, a sve skriveno iza anonimnosti, nadimaka, lažnih e-mail adresa. Tako izgleda naša (cyber) stvarnost.

Svi znamo da online komentari, usprkos tome što su to samo riječi, mogu buditi i te kako zlonamjerni i štetni, toliko da smo imali prilike vidjeti kako su internet trolovi otjerali nekoliko poznatih osoba s društvenih mreža.

Kako god ih se pokuša spriječiti, ne zna se hoće li takve vrste zlonamjernih komentara ikada nestati, ali u Austriji postoji inicijativa da se nešto učini po tom pitanju.

Austrijska vlada izradila je nacrt zakona koji bi u načelu proglasio nezakonitim anonimno ostavljanje komentara na web-stranicama piše Technoid Hub.

Hejteri bi svejedno mogli izigrati ovakav zakon

To bi zapravo zahtijevalo od korisnika da registriraju svoja prava imena i adrese prilikom ostavljanja komentara na internetu, što bi, dakako donijelo veću odgovornost korisnicima interneta prema onome što pišu na internetu.

iStock

Znači i dalje biste mogli koristiti javne nadimke, ali pošto bi u ovom slučaju bili registrirani, bilo bi olakšano praćenje zlonamjernih komentara koji bi brzo doveli do njihovih autora. Ako se zakon usvoji, primenjivat će se samo na web-stranice koje imaju više od 100.000 registriranih korisnika, ili koje zarađuju više od 500.000 eura godišnje ili primaju novčane subvencije veće od 50.000 eura.

Postoji zabrinutost u vezi ovog zakona zato što bi ga neke grupe mogle zloupotrijebiti. Točnije postoje hejterske grupe koje možda nemaju tako veliku bazu korisnika, a ovim zakonom bi se njih preskočilo, odnosno zakon ne bi imao bilo kakav utjecaj nad njima. Tu je i pitanje privatnosti jer je potrebna adresa, što znači da će biti više podataka koji će biti ranjivi ako hakeri ikada upadnu na web-stranicu. U svakom slučaju, ako se usvoji, očekuje se da će zakon stupiti na snagu 2020. godine.

OBJAVLJUJU RAT ŠTETNOM SADRŽAJU Priprema se najstroži internetski zakon na svijetu, 'oderat' će sve kompanije koje ga neće poštivati

Time se i Austrija upisala u klub zapadnih, demokratskih, zemalja koja ozbiljno razmatra i promišlja o sigurnosti na internetu. Ujedinjeno Kraljevstvo je već pokrenulo rad na zakonu o internetu, koji neki proglašavaju jednim od najrigoroznijih zakona. Britanci su se pak okrenuli prema odgovornosti tehnoloških divova, koje u svojoj zemlji žele prisiliti na bolje upravljanje sadržajem.

Žele da tvrtke poput Facebooka i Instagrama očistite svoje stranice, vjeruju da će nakon donošenja najavljenog zakona te kompanije početi sistematično uklanjati sa svojih platformi ilegalan i uvredljiv sadržaj koji uzrokuje mnogo štete.

Internet

Austrija

sigurnost na internetu

hejteri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter