mirovine za hvo

Stazić: Plenkoviću, koliko ćete uzeti penzionerima za jednu ruku u Saboru?


HINA
07.06.2017.12:55
Stazić: Plenkoviću, koliko ćete uzeti penzionerima za jednu ruku u Saboru?
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

SDP-ov Nenad Stazić prozvao je premijera Andreja Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a


HINA
07.06.2017.12:55

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić prozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a upitavši ga koliko će uzeti hrvatskim penzionerima da bi kupio jednu jedinu saborsku ruku, no premijer mu je uzvratio kako je tek riječ o "dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora".

"Nastojite okupiti većinu, nudite ministarstva i fotelje i to je legalno, uklapa se u koncept trgovačke demokracije bliske vama. Ali za mjesto u Saboru nudite i novac poreznih obveznika i njime hoćete isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Ovdje nisu radili, ali mirovinu će dobivati, a hrvatski penzioneri koji su ovdje radili, sada kopaju po kontejnerima za smeće",  poručio je Stazić tijekom saborskog aktualca.

Plenković mu je uzvratio kako je riječ o "dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora", kako su pripadnici HVO-a također sudjelovali u obrambenom ratu te im možemo biti zahvalni za 'čuvanje leđa'.

"Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum, postoje određene obveze i dugovanja prema pripadnicima HVO-a, njih je 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je vlada prije moje vlade. Ono što smo mi učinili ima veze sa ranije najavljenim odlukama i pripremema koje je napravio HZM-o da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina i mi ćemo te obveze ispuniti", uzvratio je Plenković.

Referirao se i na Stazićevu opasku kako je riječ o političkoj trgovini u Saboru.

"Mislim da ćete se složiti kako je teško da netko sam dobije 76 zastupnika samo i isključivo temeljem volje birača. Jesu li svi razgovori nakon izbora onda predmet političke trgovine koje je vodila i Vaša stranka? Ja mislim da nisu. Stranke imaju platforme s kojima žele razgovarati na opću dobrobit", isticao je Plenković.

Stazić se međutim zapitao kako to da je Plenković krenuo u "ispunjavanje zakonskih obeza tek kad je izgubio većinu".

"Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca i predstavljala je opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite mirovinom, krvarinom, kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine", poručio je Stazić Plenkoviću.

Andrej Plenković

umirovljenici

mirovine

Nenad Stazić

HVO

penzioneri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter