ŽELI ZAŠTIĆENI SPOMENIK

Staljin, Churchill i Truman su u ovoj palači donijeli važne odluke o sudbini poslijeratnog svijeta, a jedan gospodin tvrdi kako baš on trebao živjeti u njoj


100posto
14.07.2019.15:00
Staljin, Churchill i Truman su u ovoj palači donijeli važne odluke o sudbini poslijeratnog svijeta, a jedan gospodin tvrdi kako baš on trebao živjeti u njoj
Profimedia

sažeto

Prapraunuk posljednjeg vladajućeg njemačkog cara i pruskog kralja Wilhelma II. tvrdi da polaže pravo vlasništva nad palačom Cecilienhof


100posto
14.07.2019.15:00

Princ Georg Friedrich, prapraunuk posljednjeg vladajućeg njemačkog cara i pruskog kralja Wilhelma II. koji je svrgnut na kraju Prvog svjetskog rata, tvrdi da polaže pravo vlasništva nad palačom u kojoj su Josif Staljin, Winston Churchill i Harry S. Truman donijeli važne odluke o sudbini poslijeratnog svijeta.

Kako pišu lokalni mediji, princ Friedrich želi se domoći palače Cecilienhof koja je 1990. upisana na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedna od zaštićenih spomenika Potsdama i Berlina te u kojoj se održala Potsdamska konferencija.

Getty Images

Inače, Cecilienhof je posljednja palača koju je podigla pruska dinastija Hhenzollern. Podigao ju je Wilhelm II. za svog sina, prijestolonasljednika Vilima i njegovu ženu vojvotkinju Ceciliju od Mecklenburg-Schwerina.

Smatra da mu pripadaju i vrijedne umjetnine

Potomak cara zahtjeva da palača, koja je nedavno obnovljena na račun njemačkih poreznih obveznika, postane njegova stalna besplatan rezidencija. Tvrdnja Friedricha da polaže pravo nad palačom proizlazi iz spora između pruskih kraljevskih obitelji i njemačkih vlasti o vlasništvu njihovih predaka, koje je nacionalizirano nakon što je Njemačka postala republika.

Osim palače, Friedrich smatra kako polaže pravo i nad nekoliko stotina slika, skulptura i ostalih vrlo vrijednih umjetnina koje se nalaze u nekoliko njemačkih muzeja. Princ od 2014. godine pokušava postići dogovor oko nasljeđa s lokalnim vlastima u Berlinu te njemačkim ministarstvom kulture, no iz ministarstva poručuju da ne vide osnovu za pregovore.

newsletter

Prijavite se na Newsletter