ne treba istraga, oni znaju

Srpski tabloid otkrio je da iza svega stoji Božja kazna. Da zvona katedrale nisu slavila davnu srpsku pobjedu izgorjela bi do temelja


Daniel Radman
16.04.2019.09:50
Srpski tabloid otkrio je da iza svega stoji Božja kazna. Da zvona katedrale nisu slavila davnu srpsku pobjedu izgorjela bi do temelja
REUTERS/Benoit Tessier

sažeto

'Francuzi su prije šest mjeseci okačili zastavu lažne države Kosovo u katedrali Notre Dame, sad je uništava vatrena stihija', tvrdi Informer


Daniel Radman
16.04.2019.09:50

Premda sve pretpostavke govore da su požar u crkvi Notre Dame uzrokovali radovi na obnovi, ima i onih kojima je poznato o čemu se radi i prije nego službena istraga da rezultate. A 'oni' su beogradski tabloid Informer i točno znaju što je to zadesilo najslavniju katedralu svijeta.

Božja kazna

"Uzrok požara je za sada nepoznat, ali o kakvom god uzroku da je riječ, jedno je jasno - izgleda da je Francuze stigla Božja kazna", napisali su.

Inače, naslov teksta, objavljen uz goreću katedralu bio je "Stigla ih Božja kazna! Francuzi prije šest mjeseci okačili zastavu lažne države Kosovo u katedrali Notre Dame, sad je uništava vatrena stihija!".

Printscreen / Informer

Podsjetimo, u studenom prošle godine prigodom obilježavanja stote godišnjice kraja Prvog svjetskog rata kosovka zastava doista se našla u Notre Dameu, što je osudio i službeni Beograd i tamošnji mediji, a Informer je to nazvao 'skandalčinom'.

Naravno, dosta njihovih čitaoca prihvatilo je ovu tezu, a primjerice, bivši generalni tajnik Dodikovog SNSD-a Rajko Vasić je dodao 'neka gori, mada bi bilo bolje da je bombardiran'.

Veće nesreće ih spasila davna zvonjava

Ipak, nakon što su se i u Informeru slegle strasti, tekst s ovim naslovom je uklonjen, a pronašli su onda novu poveznicu između Notre Damea i srpske povijesti. Ovaj put su išli na izazivanje drukčije vrste emocija, pa su podsjetili na neprovjerenu legendu vezanu uz Kosovsku bitku iz 1389. godine.

"Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vijest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona s katedrale Notre Dame, koju je sinoć zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike kršćanske pobjede srpske vojske."

Printscreen / Informer

Ipak, i u tom su tekstu podcrtali da će se u novijoj povijesti 'Notre Dame pamtiti i po tome što je prije šest mjeseci bio mjesto u kojem je na obilježavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo'.

Notre Dame

Informer

tabloid

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter