Pa mi uopće nismo Slaveni?!

Srpski publicist objavio knjigu u kojoj tvrdi da su Srbi genetski najsrodniji s Hrvatima


100posto
07.12.2018.14:00
Srpski publicist objavio knjigu u kojoj tvrdi da su Srbi genetski najsrodniji s Hrvatima
Danijela Peracic / CROPIX / Ilustracija

sažeto

U Srbe i Hrvate i Rumunji vuku korjene iz antičke Dacije, dakle mi smo Dačani?


100posto
07.12.2018.14:00

Srbima su najsrodniji Hrvati i Rumunji, to potvrđuju genetičke analize koje sva ta tri naroda vuku porijeklo od Dačana koji su na Balkanskom poluotoku živjeli još u antičko doba.

“Genetika je dokazala genetsku sličnost svih naroda na ovom području. Da je bilo suprotno, odnosno da je na Balkanu bilo masovnog doseljavanja Slavena, Bugara i Mađara, tada genetska sličnost naroda jugoistočne Europe ne bi bila moguća”, tvrdi srpski publicist Jovan D. Marjanović koji je predstavio knjigu "Genetika stare i nove Europe – porijeklo naroda jugoistočne Europe". U knjizi iznosi novu teoriju o podrijetlu Srba pišu beogradske Večernje novosti.

Temeljem istraživanja genetičkih analiza, Marjanović tvrdi da su Srbima najsrodniji Hrvati i Rumunji. Kao glavni argument za svoju tvrdnju Marjanović navodi zastupljenost haploskupina i rezultate suvremenih analiza gena. Te analize pokazuju da oko 70 posto Srba potiče od autohtonih antičkih naroda koji su u kameno doba živjeli na Balkanu, a preostalih 30 posto uglavnom je slavenskog podrijetla.

Ovaj publicist kaže kako se zaboravlja da je područje antičke Dacije, pritom misli i na onu koja je u vrijeme Rimskog carstva bila romanizirana i na onu neromaniziranu, 'preseljena' južno i zapadno od Dunava.

“To je područje od Baranje do Dobrudže. Zato gotovo dvije trećine balkanskih naroda imaju gene koji vode do starosjedioca našeg poluotoka. U toj činjenici krije se objašnjenje velike genetske sličnosti između Srba, Hrvata i Rumunja”, tvrdi Marjanović.

Osim u genetici vezu naših naroda publicist vidi i u jeziku, koji je po njemu u osnovi dačanski, odnosno dačansko-ilirski, a nadogradnja potječe od slavenskih naroda.

hrvati

Srbi

porijeklo

Dačani

newsletter

Prijavite se na Newsletter