Smrtni slučaj u Hrvatskoj

Srpski mediji panično pišu o opasnim novim drogama koje su preplavile zemlju. U Hrvatskoj ih možete legalno nabaviti na internetu


Mia Mitrović
12.05.2019.08:00
Srpski mediji panično pišu o opasnim novim drogama koje su preplavile zemlju. U Hrvatskoj ih možete legalno nabaviti na internetu
iStock/Ilustracija

sažeto

U Hrvatskoj su takvi proizvodi bili registrirani kao osvježivači zraka i donedavno ste ih mogli nabaviti u trgovinama, na kioscima i na benzinskim pumpama


Mia Mitrović
12.05.2019.08:00

U Srbiji je dignuta uzbuna jer se s nekoliko godina zakašnjenja na ulici pojavila nova droga na bazi sintetskih kanabinoida. Radi se o supstanci puno jačoj od marihuane koja izaziva ovisnost, a posljedice konzumacije mogu biti i smrtonosne.

Traže oštre kazne

"Ima veliki rizik od srčanog udara, prestanka rada bubrega, problema s disanjem. Ne znamo koji je točan naziv na ulici jer ima preko 600 naziva. Najčešće su to imena poput 'jagode', 'Bloody Mary' i slično, a važno je znati da samo konzumiranje može izazvati veoma opasne posljedice po zdravlje", naglasila je Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droge pri ministarstvu zdravstva.

Jedan od najvećih problema kod droga na bazi sintetskih kanabinoida je taj što je starosna granica jako niska, a za njime posežu maloljetnici s već 15 godina. Proizvode na bazi sintetskih kanabinoida mogu lako nabaviti na internetu. Zbog toga su u srpskom Ministarstvu zdravstva predložili pooštravanje kazni za one koji ovu drogu prodaju maloljetnicima.

Smrtni slučaj u Hrvatskoj 

Problem droga na bazi sintetskih kanabinoida u Hrvatskoj je prisutan u posljednjih nekoliko godina, a da stvar bude gora, pripravci na bazi sintetskih kanabinoide mogli su se legalno kupiti u trgovinama i kioscima diljem Hrvatske, a registrirani su kao 'osvježivači zraka'. Situacija se malo smirila nakon što je od posljedice uživanja takve droge u Zagrebu smrtno stradao 15- godišnjak, no još uvijek su dostupni na internetu. 

Sastojci takvih osvježivača koji su se prodavali u svjetlucavim paketićima i pod primamljivim imenima (Zombie, Galaxy, Spice, Rainbow itd.) još nisu dovoljno ispitani, no do sad je otkriven njihov razarajući učinak na središnji živčani i respiratorni sustav.

Veliki problem s ovisnicima o umjetnom kanabisu imaju i britanski gradovi gdje možete zateći svakodnevne konzumente kako leže nasred ulice pod utjecajem spicea što je ulični naziv ove opasne droge u Britaniji. 

droga

osvježivači zraka

sintetski kanabinoidi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter