Nedostaje nam 70.000 radnika

Srpski mediji motiviraju građane za rad u Hrvatskoj. Pišu da mogu zaraditi čak 1000 eura!


100posto
20.05.2019.14:00
Srpski mediji motiviraju građane za rad u Hrvatskoj. Pišu da mogu zaraditi čak 1000 eura!
CROPIX

sažeto

Srpski državljani privučeni dobrim ponudama mogli bi pohrliti na rad na Jadranu i na svojoj koži vidjeti zašto Hrvati bježe iz svoje zemlje 


100posto
20.05.2019.14:00

U zadnjih desetak godina Hrvatska je smijenila Crnu Goru koja je do tad bila popularno odredište Srbima koji su ljeti htjeli zaraditi senzončenjem. Hrvatska traži nekoliko desetaka tisuća radnika, a kako Hrvati sve više odlaze na rad u zapadnu Europu, to je otvorilo prostor srpskim radnicima da dođu na sezonu, pišu srpski mediji.

Smještaj na moru super zvuči 

Tako su oni pretražujući ponudu poslova na Jadranu primijetili da iznosi plaća variraju. Istarska turistička kompanija nudi mladima iz Srbije više od 3.000 poslova, ali s plaćom od 450 do 650 eura neto (s hranom i smještajem), veliki svjetski lanac restorana brze hrane traži u radnike za svoje hrvatske restorane za plaću od 500 eura neto.

Arhiva/Cropix

Ako malo dulje proučavate oglase, nalaze se i mnogo bolje ponude, pišu. Za sobaricu u Dubrovniku, barmena na otoku Rabu ili konobara u Poreču neki poslodavci nude plaću i od oko 1.000 eura neto, sa smještajem i hranom.

Deficitarna zanimanja u hrvatskoj su kuhar, pomoćni radnik u turizmu, slastičar, instruktor ronjenja i spasioc, navode mediji u Srbiji te pišu da kuhari u boljim restoranima mogu dobiti plaću i do 2.000 eura.

Kvote se povećavaju

Građanima Srbije koji imaju hrvatsku putovnicu ili putovnicu neke druge zemlje u EU lakše je dobiti dozvolu nego onima koji ju nemaju. Njima za boravak od tri mjeseca ne treba ni radna, ni boravišna dozvola. Vrata se međutim otvaraju i drugima, a dovoljno je samo da se zanimanje za koje je radnik zainteresiran nalazi među onima za koja su odobrene kvote.

Profimedia

Kvote su ove godine takve da u građevini treba 17.8000 radnika, turizam i ugostiteljstvo 10.600, promet 2.300, prehrambena industrija 1.200, metalurgija 2.200, ekonomija i trgovina 2.200.

Plaće koje se nude sezoncima gledane srpskim očima izgledaju veliko zato što je standard u naših susjeda još gori nego u nas. Na žalost, mnogi koji u Hrvatsku dođu privučeni dobrom plaćom i smještajem, i hranom na moru, vrlo brzo će se razočarati zbog neljudskih uvjeta rada i života o čemu smo već u nekoliko navrata pisali.

Srbija

sezona

radnik

newsletter

Prijavite se na Newsletter