bivši šef cia-e za balkan ima plan

Uz hrvatsko posredovanje, Srbija treba podržati stvaranje Velike Albanije, a za uzvrat bi dobila Republiku Srpsku i dio Makedonije


Daniel Radman
08.07.2019.10:00
Uz hrvatsko posredovanje, Srbija treba podržati stvaranje Velike Albanije, a za uzvrat bi dobila Republiku Srpsku i dio Makedonije
Getty Images / Ilustracija

sažeto

'Srbija je mnogo jača i ima bolju ekonomiju. Stvaranje Velike Albanije ne šteti Srbiji uopće', smatra Steven Meyer 


Daniel Radman
08.07.2019.10:00

Tijekom 90-ih Steven Meyer je bio drugi čovjek CIA-e za područje Balkana. Bivši američki obavještajac danas predaje na Visokoj školi za nacionalnu sigurnost Daniel Morgan u Washingtonu, i dalje je, jasno, zainteresiran za ovo područje, a s vremena na vrijeme spreman je dati izjavu koja se, blago rečeno, može okarakterizirati šokantnom.

Kako pomiriti srpske i albanske interese?

Profimedia

Recimo, njegova je teza da se granice na ovim prostorima trebaju prekrajati jer on 'nisu ništa sveto', iako upozorava da bi to - ukoliko se loše izvede – moglo završiti i s posljedicama. Jedan od kontraverznijih Meyerovih stavova jest i onaj da BiH 'postoji na papiru, ali je zapravo fikcija'.

Sada se opet oglasio, u beogradskom Telegrafu, putem kojeg je poručio da bi se Srbi trebali dogovoriti s Albancima oko Kosova. Odnosno, da bi se trebali odreći dijela Kosova, a zauzvrat tražiti ne samo Republiku Srpsku, koja je već uobičajena kompenzacijska mjera u toj trgovini, već i dio Makedonije!?

Srbe ne treba plašiti 'Velika Albanija'

Ističe, u cijeloj priči Srbe ne bi trebalo zabrinuti stvaranja tzv. 'Velike Albanije'.

"Kako to može štetiti Srbiji? Srbija je mnogo jača, mnogo moćnija, mnogo važnija, ima bolju ekonomiju. To ne šteti Srbiji uopće. To čak može biti i prednost, ako Srbija kaže: 'OK. Mi podržavamo veliku Albaniju, ali i vi morate podržati veliku Srbiju'."

A u toj podijeli, osim BiH, račun bi se pravio i na račun Makedonije.

"Istočni dijelovi Makedonije... bilo bi teško da ti dijelovi zemlje ne postanu dijelovi velike Srbije. Predlagao sam nekakvu federaciju između Makedonije i Srbije. Da Makedonija ostane zasebna, ali da ima poseban odnos, posebnu federaciju, kao što je bilo između Srbije i Crne Gore", Meyerov je stav.

Ne treba posredovanje Washingtona i Moskve, već Zagreba

Po njemu, sve bi se to moglo dogovoriti na nekom novom Daytonu. No, ističe, takav dogovor trebao bi biti donesen bez velikih sila, a smatra da bi se u podjelu trebala uključiti i Hrvatska.

"Priština i Beograd osobito, ali isto tako Skoplje i Zagreb ako hoće sudjelovati, trebaju reći Washingtonu, Moskvi i Bruxellesu da se ne miješaju. To je naš problem i mi ćemo ga srediti", zaključuje.

Kosovo

CIA

velika srbija

Velika Albanija

podijela

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter