žene u crnom ne boje se četnika

'Srbi su cvijećem ispratili tenkove koji su išli na Vukovar, a Šljivančanin i ostali zločinci su moralni autoriteti pod zaštitom države'


Ružica Matić
19.11.2018.11:30
'Srbi su cvijećem ispratili tenkove koji su išli na Vukovar, a Šljivančanin i ostali zločinci su moralni autoriteti pod zaštitom države'
Screenshot YouTube

sažeto

Mnogi od onih koji su odgovorni za zločine u Vukovaru provode mirno svoje umirovljeničke dane, ističu Žene u crnom Srbija


Ružica Matić
19.11.2018.11:30

„Povodom 27 godina od pada Vukovara, podsećamo da je: 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“. 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, prekriven je zavetom ćutanja i poricanja!“, stoji u Facebook objavi udruge Žene u crnom Srbija koja je u nedjelju organizirala performans 'Vukovar – ubijanje jednog grada'.

Aktivisti i aktivistice su u Knez Mihajlovoj ulici u središtu srpske metropole na asfaltu solju ispisale riječ „Vukovar“ i zapalile svijeće. Držali su velike transparente na kojima je pisalo „Odgovornost“ i „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“.

Na dva manja transparenta pisalo je „Vukovar (1991-2018), JNA je držala pod opsadom Vukovar 87 dana, ubijeno je oko 25.000, a nesrpsko stanovništvo je proterano“ te „Na Ovčari ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice, u urbicidu je razoren skoro čitav grad". Aktivisti su isticali i da je kroz logore u Srbiji (Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovice, Stajićevo) prošlo više tisuća zarobljenika i zarobljenica.

Koordinatorica Žena u crnom Srbija Staša Zajović rekla da je rušenje i ubijanje Vukovara postalo simbol za barbarsko rušenje gradova.

Zločin u Vukovaru ne nalazi u udžbenicima, kazala je Zajović, a osuđeni ratni zločinci poput Veselina Šljivančanina su moralni i politički autoriteti sponzorirani od države Srbije i vrše reviziju sudski utvrđenih činjenica u Haagu i reviziju povijesnih događaja.

"Mnogi od onih koji su odgovorni za zločine u Vukovaru provode mirno svoje umirovljeničke dane, za konc logore kojih u Srbiji ima na više lokacija i koji su trajali u kontinuitetu od listopada 1991. pa sve do prosinca 1992. godine. Za taj zločin i brojne zločine nad civilima nitko nije odgovarao", istakla je Zajović, prenosi Radio Slobodna Europa.

Žene u crnom Srbija prisustvovat će i komemorativnim skupovima s preživjelim građanima Vukovara u ponedjeljak.

Žene u crnom su nevladina organizacija u kojoj djeluje više od 10.000 aktivista u cijelom svijetu. Prvi takvu organizaciju osnovale su Izraelke 1988. za vrijeme Prve intifade. Srpski ogranak osnovan je 9. listopada 1991., u jeku najžešćih napada JNA i srpskih postrojbi na Vukovar i druge hrvatske gradove. Inzistiraju na suočavanju Srbije s prošlošću i zločinima počinjenim za vrijeme rata, kažnjavanju ratnih zločinaca i odavanju počasti žrtvama.

Njihovi predstavnici više puta su posjetili Vukovar kako bi odali počast žrtvama, a iz istog razloga bili su i u Srebrenici, Višegradu, Suvoj Reci i Vlasenici. U svom radu Žene u crnom Srbija suočavaju se s napadima poput onog koji je snimljen u Valjevu 2014., kada su ih neistomišljenici dočekali na putu za Srebrenicu. Trn su u oku četnika i radikala koji ih optužuju da su "strani plaćenici".

Žene u crnom Srbija bile su 2001. nominirane za Nobelovu nagradu za mir, a koordinatorica Staša Zajović bila je 2005. među nominiranima za Nobelovu nagradu za mir – 1000 žena za mir.

Redovito obilježavaju obljetnice pada Vukovara u ruke srpskih postrojbi te ističu da je taj zločin organiziran u Beogradu

Beograd

Vukovar

Ratni zločin

Veselin Šljivančanin

Žene u crnom

Žene u crnom Srbija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter