Ma ovo nije moguće

Srbi ulažu u 'svemirski program', susjedi predstavili svoj prvi satelit: idealni su za nadzor i nošenje oružja!


100posto
10.03.2018.15:55
Srbi ulažu u 'svemirski program', susjedi predstavili svoj prvi satelit: idealni su za nadzor i nošenje oružja!
Reuters

sažeto

Pupin će krstariti na visini od 20.000 metara, a moći će ostati u letu po nekoliko mjeseci bez slijetanja, noseći telekomunikacijsku opremu i nadzorne senzore


100posto
10.03.2018.15:55

Na drugom Summitu avijacije jugoistočne Evrope (SEAS) u Beogradu, predstavljene su tri nove bespilotne letjelice koje trenutno razvija srpski Composite Technology Team (CTT).

Najviše pažnje privukao je pseudo-satelit visokog dometa leta (HAPS) nazvan Pupin po poznatom srpskom znanstveniku i izumitelju Mihajlu Pupinu.

Riječ je o letjelici super lake konstrukcije i mase svega 120 kilograma, sa rasponom krila od 25 metara.

„Pupin će krstariti na visini od 20.000 metara, a moći će ostati u letu po nekoliko mjeseci bez slijetanja, noseći telekomunikacijsku opremu i nadzorne senzore“, piše britanski vojni časopis IHS Jane's.

Pupin će energiju za let proizvoditi sam, putem solarnih ploča. 

Ovakve letjelice zovu se pseudo-sateliti jer lete na mnogo manjim visinama nego sateliti, ali upravo zbog toga mogu manja područja pokrivati puno efikasnije. Za lansiranje HAPS letjelica potrebno je znatno manje novčanih sredstava, a mogu se i znatno brže lansirati nego sateliti u Zemljinoj orbiti. Bitna razlika je i to što je HAPS letjelice moguće prizemljiti zbog održavanja, što sa satelitima u orbiti nije moguće, javlja b92

"Mi smo jedna od samo pet kompanija u svijetu koje trenutno rade na razvoju HAPS-a i nadamo se da ćemo uskoro početi sa testiranjem našeg sistema, kako bismo nastavili sa razvojem modela koji će naslijediti Pupina“, rekao je glavni izvršni direktor CTT i inženjer aeronautike, Petar Matunović za IHS Jane's

CTT traži pouzdane partnere iz avioindustrije kako bi pojačali rad na Pupinu i druga dva projekta, bespilotnim letjelicama NT155 i NT161 (NT jer su to inicijali Nikole Tesle). 

„NT155 je bespilotna letjelica srednjeg dometa leta i duge održivosti u zraku, a napravljena je od naprednih kompozitnih materijala, zbog čega može imati kompleksan aerodinamični oblik i malu težinu, a istovremeno i snažnu strukturu potrebnu za nošenje oružja, optičke opreme ili dodatnih spremnika za gorivo“, piše IHS Jane's.

Srbija

SEAS

pseudo-satelit

HAPS letjelica

Pupin

bespilotne letjelice

newsletter

Prijavite se na Newsletter