'Šteta što traktori ne plove morem'

Splitski vijećnik nastavlja briljirati svojim izjavama. Sada ga je zasmetao dopis gradonačelnice Supetra koja ne želi donirati Počasni bleiburški vod


Matej Devčić
13.03.2019.10:00
Splitski vijećnik nastavlja briljirati svojim izjavama. Sada ga je zasmetao dopis gradonačelnice Supetra koja ne želi donirati Počasni bleiburški vod
Foto: Tom Dubravec/Cropix

sažeto

Na svom Facebooku splitski vijećnik se često obračunava s neistomišljenicima


Matej Devčić
13.03.2019.10:00

Medijima je jučer odjeknuo dopis gradonačelnice Supetra na Braču Ivane Marković kojim je krajem studenoga prošle godine odbila zamolbu da iz gradskog proračuna donira Počasni bleiburški vod.

Marković je, naime, u dopisu obrazložila da je Grad već predvidio sredstva za proslavu 75. godišnjice oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, a to je očito zasmetalo Martina Pauka, splitskog gradskog vijećnika stranke Nezavisni na Hrvatsku.

Na svom Facebooku u objavi koja počinje "Šteta što traktori ne plove", Pauk se obračunao s neistomišljenicima.

Tvrdi da se gradonačelnica ponijela bezobzirno

"Život nas na sve nauči. Jedna od prvih stvari koju nas nauči jest da ne vjerujemo ljudima, a pogotovo 'nadvrsti' ljudi (ili podvrsti, kako vam draže) koji se nazivaju 'političarima'. Postoji jedno prekrasno i pitoreskno mjesto – Supetar na otoku Braču, kojega vodi SDP-ova gradonačelnica. Riječ je o divnom mjestu, svega 10 kilometara plovidbe od grada Splita. Ta ista gradonačelnica ovog otočkog mjesta se ponosi time što je odbila pokroviteljstvo nad obilježavanjem pokolja na Bleiburgu.

Ne samo da je odbila, već se u odnosu na stradavanje Hrvata na Bleiburgu ponijela tako bezobzirno, da ne kažem bahato da je uz odbijenicu navela par standardnih floskula o 'ponosnom antifašizmu, slobodi i bla-fašizmu-bla' i kako su nas 'Austrijanci konačno stavili gdje nam je mjesto.'

Boli me to. Kao Hrvata i kao čovjeka – boli me. Boli me nepoštivanje nevinih, civilnih žrtava, nenaoružanih ljudi, žena, djece i staraca. Boli me, ali ne bojim se – znam da je kraj blizu, znam da je pobjeda nadohvat ruke.

"Ovaj put nabavit ćemo im traktore koji plove"

Jedna čitava generacija je mučki pobijena na Bleiburgu i Križnom putu. Druga generacija je ginula za slobodu od Vukovara do Dubrovnika. Treća, moja generacija vodi neku drugu borbu – ekonomsku, svjetonazorsku i političku, borbu protiv klijentelizma i rasprodaje države. Borbu za opstanak na rodnoj grudi. I znajte, u toj borbi ćemo pobijediti.

Samo, budite sigurni, nećemo pogriješiti poput naših starih, nećemo ostaviti niti zrno mogućnosti da naši neprijatelji nastave sijati sjeme mržnje i šire svoju propagandu.

Nikola Vilic/CROPIX

Prvi put su nas naši protivnici pobijedili i pobili. Drugi put smo mi pobijedili, ali nismo ih pobili, već su pobjegli na traktorima. Šteta što traktori ne plove morem, možda bismo na vrijeme otkrili tko je ostao među nama, a ne poštuje našu žrtvu. Treći put ćemo, budite uvjereni, opet pobijediti. Ovaj put nabavit ćemo im traktore koji plove", napisao je Pauk.

Zbog statusa upao u probleme

Inače, Pauk zbog svojih statusa na Facebooku često dođe u fokus javnosti, pa je tako prije desetak dana slučaj manijakalnog oca iz Paga, koji je s balkona bacio četvero djece, usporedio s abortusom, a sve to obraćajući se svojim političkim neistomišljenicima koje je nazvao "gubom ljevičarskom licemjernom".

Pauk se prije toga nije niti štedio oko izjava oko napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu pa je tako iznio mišljenje da su se vaterpolisti "šepurili splitskom Rivom u dresovima Crvene zvezde sa stavom - vidi nas koliki smo, ne može nam nitko ništa".

Na ruku mu nije išla niti objava vezana uz Torcidu i Armadu, zbog koje se kao sudac HNS-a našao u velikim problemima. Nakon što je Torcida pod okriljem noći na Kantridi ostavila poruku Armadi, čestitajući im pravoslavni Božić, pripadnici Armade došli su pred prostorije Torcide u Split i razvili transparent "Herojske akcije pod okriljem noći, ovako svatko može doći".

"Ponoćka je prošla, deco iz Armade, vratite se kući, sarme vam se hlade. Hristos se rodi", stajalo je u njegovom statusu koji je, iako je uklonjen, postao viralan. Iz HNS-a su tada proučili da će pokrenuti postupak utvrđivanja činjenica vezanih za navedenu objavu, koju smatraju nepriličnom za nogometnog djelatnika.

objava

martin pauk

splitski vijećnik

gradonačelnica Supetra

Počasni bleiburški vod

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter