kronologija napada na socijalne radnike

Splićanin smrtno stradao od kuhinjskog noža, šefica zagrebačkog centra napadnuta vrtnim škarama, a Đurđevčanka izgubila svijest od batina


Daniel Radman
09.07.2019.15:15
Splićanin smrtno stradao od kuhinjskog noža, šefica zagrebačkog centra napadnuta vrtnim škarama, a Đurđevčanka izgubila svijest od batina
Foto: Vlado Kos / CROPIX

sažeto

Zadnji napad na socijalne radnice dogodio se u siječnju ove godine, kad je 40-godišnjakinja nožem napala četiri djelatnice 


Daniel Radman
09.07.2019.15:15

Tragična vijest stigla je iz Đakova – u pucnjavi je smrtno stradala 51-godišnja djelatnica Centra za socijalnu skrb, dok je njezin 35-godišnji kolega teško ranjen. Prema prvim informacijama, ubojica je korisnik centra koji se dao u bijeg nakon sumanutog čina. Neslužbeno se doznaje da riječ o osobi s psihičkim teškoćama.

Napad nožem na automobil

Na žalost, nije ovo prvi put da su socijalni radnici mete napada. U siječnju je u Kuršancu u blizini Čakovca napadnuto vozilo čakovečkog Centra za socijalnu skrb u kojemu su bile četiri djelatnice. Prema izvješću policije 40-godišnjakinja je 'oštrim predmetom razbila vozačevo staklo na službenom vozilu', a iz priopćenja Sindikata doznali smo da je jedna žena napala radnice - nožem. Sindikat je bio ogorčen što je policija napad okarakterizirala kao oštećenje tuđe stvari, pa je tek podnesena prijava za prijetnje i oštećenje vozila.

"Zar je napad nožem prijetnja i oštećenje tuđe stvari?", upitali su se.

Djelatnica izgubila svijest od batinanja

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Prije tri godine u Đurđevcu je pretučena 42-godišnja socijalna radnica. Nju je 45-godišnji štićenik centra, navodno nezadovoljan primjedbama, pretukao u uredu. Prvi udarce je zadao preko stola, a poslije ju je nastavio batinati. Socijalna radnica je izgubila svijest, a spašena je zahvaljujući kolegama i zaštitaru koji je svladao napadača.

U Kaštelima je 2010. dobra znanica policije upala u Centar za socijalni skrb, dohvatila radnicu i stavila joj nož pod vrat. Policija je brzo reagirala i razgovorom uspjela smiriti tada 34-godišnjakinju pa je socijalna radnica prošla bez fizičkih ozljeda, a u splitsku bolnicu prevezena je zbog pretrpljenog šoka.

Izbo socijalnog radnika nezadovoljan visinom primanja

Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika, i sama je bila žrtva napada dok je bila šefica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Ona je napadnuta u tramvaju, a napadač je bio muškarac u tretmanu centra. Zgrabio ju je za vrat i srušio, a zaustavili su ga drugi putnici. Poslije toga doživjela je još jedan napad, ovaj put ju je u uredu žena napala velikim vrtnim škarama.

Prije 19 godina napad na socijalnog radnika bio je fatalan. Velikim kuhinjskim nožem 38-godišnjak je probo 57-godišnjeg Jakova Kudrića, ubojica je bio nezaposleni soboslikar koji je zbog posljedica prometne nesreće bio trajno nesposoban za rad, a godinama je prijetio djelatnicima Centra nezadovoljan iznosom novca koji je dobivao na ime socijalne pomoći.

napad

fizički napad

socijalni radnici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter