50 godina je cia krila ovu tajnu, napokon su razotkriveni

Špijunirali su uz pomoć treniranih životinja. Za ruske podmornice golubovi su bili efikasniji od satelita, dupini su špijunirali neprijateljska brodogradilišta


100posto
14.09.2019.11:00
Špijunirali su uz pomoć treniranih životinja. Za ruske podmornice golubovi su bili efikasniji od satelita, dupini su špijunirali neprijateljska brodogradilišta
Ronald Goršić/CROPIX

sažeto

Gavrani su korišteni na način da su bili tako istrenirani da ispuštaju prislušne uređaje na pragove prozora, a delfini, pak,  za podvodne misije


100posto
14.09.2019.11:00

CIA je ovih dana skinula oznaku tajnosti s dosjea koji otkrivaju kako su golubovi korišteni u tajnim špijunskim misijama tijekom Hladnog rata. Tako u dokumentima piše kako su trenirali golubove koji su uz pomoć tehnologije fotografirali osjetljive lokacije u Sovjetskom Savezu. No, golubovi nisu jedine životinje koje su bile korištene za te tajne misije. Gavrani su korišteni na način da su bili tako istrenirani da ispuštaju prislušne uređaje na pragove prozora, a delfini, pak,  za podvodne misije.

Operacija iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća nazvana kodnim imenom Tacana istraživala je uporabu golubova s minijaturnim kamerama koje automatski snimaju fotografije.

Električna stimulacija mozga kako bi psi bili daljinski navođeni

GettyImages

CIA je iskoristila činjenicu da golub ima nevjerojatnu sposobnost da može biti ostavljen negdje gdje nikada nije bio i da pronađe put kući stotinama kilometara.

U okviru ovih operacija istraženo je korištenje i drugih životinja za potrebe obavještajne službe, pa je tako CIA istrenirala gavrane koji su ispuštali te ponovno uzimali male objekte težine do 40 grama na pragove prozora nepristupačnih zgrada.

CIA je također istraživala mogu li se ptice selice koristiti za postavljanje senzora kojim bi bilo utvrđeno je li Sovjetski Savez testira kemijsko oružje.

Navodno je bilo i testova s nekom vrstom električne stimulacije mozga kako bi psi bili daljinski navođeni, ali mnogi detalji su još i dalje ostali pod oznakom tajnosti.

Dupini za špijuniranje luka

Profimedia

Dosjei otkrivaju da je CIA tijekom 60-ih koristila dupine za "proboj u neprijateljske luke", ali to je jako teško funkcioniralo jer agent na terenu nije mogao preuzeti kontrolu nad delfinom od trenera koji je s njim radio.

Ispostavilo se da su golubovi najefikasniji i sredinom 70-ih CIA je počela koristiti ih za brojne misije, a korištena je kamera u vrijednosti od 2.000 dolara, teška samo 35 grama.

Golubovi se dočepali brodogradilišta

Stručnjaci su ocijenili da je kvaliteta fotografija na kojima su se jasno vidjeli detalji na ljudima koji šetaju i na automobilima, puno bolji od onih koje su u to vrijeme snimali sateliti.

Dopis iz rujna 1976. godine otkriva kako su golubovi korišteni u misiji špijuniranja brodogradilišta u Lenjingradu, današnji St. Petersburg, u kojem je izgrađena većina sovjetskih naprednih podmornica.

životinje

CIA

špijuni

newsletter

Prijavite se na Newsletter