Foto: HGSS spašavanje

Spasili su život planinaru nakon zastoja srca, gorska služba spašavanja od 1950. dobri je anđeo zemlje


Valerija Bebek
10.12.2018.14:30
Spasili su život planinaru nakon zastoja srca, gorska služba spašavanja od 1950. dobri je anđeo zemlje
Gss.hr

sažeto

Dugogodišnji pročelnik HGSS-a odlazi u zasluženu mirovinu


Valerija Bebek
10.12.2018.14:30

Spašavatelji HGSS-a i ovog su vikenda jednoj osobi spasili život. u Parku prirode Papuk HGSS stanice Orahovica primili su dojavu o planinaru koji je doživio srčani zastoj u nedjelju 9. prosinca.

U trenutku kada mu je pozlilo, planinaru su u pomoć priskočili medicinski tehničar i pripadnici HGSS Stanica Osijek, Vinkovci i Požega koji su se nalazili na stazi na području Tromeđe, te liječnice planinarke. Dvadesetak minuta provodila se reanimacija masažom srca i umjetnim disanjem, javlja Gss.hr.

Dolaskom spašavatelja iz Stanice Orahovica reanimacija je nastavljena uz pomoć AED-a (automatskog vanjskog defibrilatora), te se nesretnom planinaru ubrzo uspostavio srčani ritam i počeo je samostalno disati. Nakon toga planinara su vozilom HGSS-a transportirali i predali Hitnoj medicinskoj pomoći.

Gss.hr

Uz nositelja osiguranja - HGSS Stanicu Orahovica, u akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS Stanica Požega, Osijek i Vinkovci, zaposlenici PP Papuk, planinarski vodiči i planinari slavonskih planinarskih društava.

Kako pišu na portalu HGSS-a tečaj pružanja prve pomoći u neurbanim i teško pristupnim područjima prvi je tečaj kojeg prolaze svi pripadnici nakon pristupanja u službu, a sastavni dio te obuke je i rukovanje AED-om.

Prvu uspješnu reanimaciju AED-om u Hrvatskoj su proveli upravo članovi HGSS-a, u veljači 2011. godine na Sljemenu. U toj službi spašavanja došlo je do velike promjene u vodstvu, pročelnik Vinko Prizmić (65), u HGSS-u je punih 47 godina, a vodio ih je gotovo dvadeset. Sada je odlučio otići u mirovinu.

Promjena u vodstvu HGSS-a

"Moja prva lekcija mladim kolegama je da se ono čime se bavimo ne može raditi malo, jer ne može se biti malo mrtav ili malo trudan. Ili si nekoga spasio ili nisi. To se mora raditi svom snagom, a moja snaga zbog umora i godina ipak slabi. Službi je potrebna nova glava i nova snaga, a meni više vremena za sebe i obitelj", rekao je Vinko Prizmić za Jutarnji list.

Gss.hr

HGSS je organiziran 1950. kao pomoć alpinistima i planinarima, bili su ekipa hrabrih mladića, koja je do danas izrasla u javnu službu s 1500 članova. Imaju 25 stanica i 40 manjih ispostava u cijeloj Hrvatskoj.

Prizmić, dosadašnji šef, sudjelovao je, organizirao ili koordinirao čak 2000 akcija spašavanja. Prizmić je kao mladi uspješan judaš već sa 16 godina upisao Fakultet za fizičku kulturu i postao je najmlađi trener u bivšoj državi, on se za vrijeme tog fakulteta zaljubio u planinarenje i njegove najteže discipline - alpinizam i speleologiju. Paralelno je u Splitu studirao elektrotehniku.

Kada je prije 18 godina otišao u inženjersku mirovinu postao je profesionalni tajnik HGSS-a u Splitu, a posao pročelnika obnašao je paralelno do danas bez ikakve naknade.

Svih tih silnih dogina i akcija spašavanja nagledao se svega, od potraga koje su trajale danima, mrtvih i teško ozlijeđenih, spašavanja iz bujica, poplava slapova, s vrha litica, prvo spašavanje u zemlji s vojnim helikopterom, ali postoje situacije koje nikad neće zaboraviti.

Nikola Vilic / CROPIX

"Dramatični potop u Rajevu Selu i Račincima, gdje sam se zatekao u trenutku pucanja nasipa i svih onih ljudskih drama, snježno nevrijeme u Dalmaciji kada smo devet dana neprestano bili u pogonu. U prvim danima svakih sedam minuta stizao je novi poziv za pomoć, što je organizacijski bio težak zadatak. Tu su i stotine teških odluka o kojima su često ovisili životi, a koje morate donijeti odmah", rekao je Vinko.

Gorsko spašavanje s vremenom prestalo biti spašavanje samo u planinama te je postalo sinonim za najzahtjevnije akcije, ne samo u Hrvatskoj nego i u ostatku svijeta.

"U nekim su državama gorski spašavatelji ušli u neke druge javne službe i tako im dali dotad nedostajuću sposobnost, dok smo mi u Hrvatskoj ponosno sačuvali i svoje ime i svoju organizaciju te 2006. uspjeli regulirati svoju djelatnost Zakonom o HGSS-u. Klimatske promjene 'uvukle' su gorske spašavatelje u svim državama u nove izazove, tako da je i GSS u Hrvatskoj temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite i dio sustava domovinske sigurnosti. Klimatske promjene u posljednjih 10 godina upeterostručile su broj naših intervencija", zaključio je Vinko.

Gss.hr

spašavanje

HGSS

Vinko Prizmić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter