U IŠČEKIVANJU DRAME

Svi pogledi uprti su prema nebu: Spašena su četvorica dječaka, ali ronioce tek danas očekuju pravi izazovi


Daniel Radman
09.07.2018.08:00
Svi pogledi uprti su prema nebu: Spašena su četvorica dječaka, ali ronioce tek danas očekuju pravi izazovi
Reuters

sažeto

 Očekuju se monsunske kiše koje bi ponovo mogle dignuti razini vode, a osim toga i smanjiti razinu kisika u špilji


Daniel Radman
09.07.2018.08:00

Tijekom osmosatne operacije četvorica dječaka spašena su jučer iz špilje Mae Sai, objavili su svi vodeći svjetski mediji.

"Bilo je to remek djelo. Operacije je izvedena i bolje od naših očekivanja", izjavio je Narongsak Osatanakorn, vođa operacije u kojoj je jučer sudjelovalo 18 spasilaca, petorica Tajlađana i trinaestorica elitnih međunarodnih ronilaca. Inače, u operaciju je uključeno 50 inozemnih te 40 domaćih ronilaca.

"Misija će biti nastavljena čim se steknu uvjeti. Spasioci trebaju između 10 i 20 sati odmora, također treba pripremiti opremu", dodao je.

Preduvjeti za uspješnu operaciju spašavanju ostvareni su u subotu, kad je razina vode opala za 30 centimetara, što je omogućilo dječacima da prepješače polovinu puta do izlaza iz pećine. U potopljenim dijelovima špilje imali su pratnju ronilaca, jednog ispred, jednog iza sebe, a bili su navođeni uz pomoć užeta.

No, ako je jučer bio "dan D" za spašavanje, pravi izazovi tek sada se očekuju. Stigle su monsunske kiše koje bi ponovo mogle dignuti razini vode, a osim toga i smanjiti razinu kisika u špilji u kojoj su ostali još osmorica dječaka i njihov trener.

Tajland

spilja

akcija spašavanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter