ELON MUSK NAKON APOLLA

SpaceX na Mjesec šalje dvije osobe


Juraj Filipović
28.02.2017.09:15
SpaceX na Mjesec šalje dvije osobe
iStock

sažeto

Potvrđeno je da se radi o dvije civilne osobe koje su za putovanje uplatile značaj polog, ali je konačna svota ipak ostala tajna


Juraj Filipović
28.02.2017.09:15

Iako je raketna znanost jedna od najskupljih i najzahtjevnijih industrija, svako toliko se iznenadimo novim otkrićima i projektima. Danas postoji velik broj privatnih tvrtki koje se bave istraživanjem svemira, a jedna od takvih je SpaceX Elona Muska, inače suosnivača Tesla Motorsa. Takve tvrtke uvelike doprinose znanstvenom istraživanju svemira van naše planete.

Elon Musk i SpaceX jučer su najavili da sljedeće godine na put oko Mjeseca šalju dvije osobe. Zanimljivo je da je to pothvat na koji se nitko nije odlučio od Apollo astronauta od prije 45 godina.

Potvrđeno je da se radi o dvije civilne osobe koje su za putovanje uplatile značaj polog, ali je konačna svota ipak ostala tajna.

Iz tvrtke SpaceX poručuju: "Kao što su na Mjesec svojevremeno putovali astronauti Apolla, tako će i oni. U svemir nose nadu, a potaknuti su univerzalnim ljudskim i istraživačkim duhom".

"Prve testove o zdravlju i fizičkoj spremi, kao i prvi trening, ćemo obaviti kasnije ove godine", dodao je Musk.

Ovakav razvoj tehnologije rezultirat će time da se za svaku novu misiju neće trebati izrađivati nova letjelica, a ovakvi letovi će u budućnosti biti jeftiniji za nevjerojatnih 30 posto.

SpaceX trenutno razvija i Red Dragon letjelicu, a ona bi trebala biti predviđena za put do Marsa, a po Musku će ljudi na crvenom planetu živjeti pred kraj sljedećeg desetljeća.

putovanje

Elon Musk

Mjesec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter