ŠTO ĆE ORBAN REĆI NA OVO?

Soroseva zaklada je tužila Mađarsku zbog zakona koji propisuju zatvorske kazne organizacijama civilnog društva


Mia Peretić
24.09.2018.18:00
Soroseva zaklada je tužila Mađarsku zbog zakona koji propisuju zatvorske kazne organizacijama civilnog društva
Reuters

sažeto

U lipnju su u Mađarskoj usvojeni zakoni kolokvijalno nazvani "zaustavite Sorosa" koji prijete zatvorskom kaznom od godine dana svakome tko pomaže tražiteljima azila


Mia Peretić
24.09.2018.18:00

Zaklada Otvoreno društvo, čiji je osnivač milijarder George Soros, zbog nedavno usvojenih zakona je Mađarsku tužila Europskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu. Tužba se odnosi na zakone usmjerene protiv organizacija civilnog društva koje rade s izbjeglicama i tražiteljima azila. 

Direktor pravnog tima Soroseve organizacije, James Goldston, izjavio je kako pravna akcija za cilj ima suprotstavljanje zakonima čiji je cilj "zastrašivanje i ušutkavanje neovisnih glasova u Mađarskoj", prenosi AP. 

Otvoreno društvo već dugo vremena podržava nevladine organizacije koje su se našle na meti mađarskog premijera Viktora Orbana.

U lipnju ove godine su u Mađarskoj usvojeni zakoni kolokvijalno nazvani "zaustavite Sorosa" koji prijete zatvorskom kaznom od godine dana svakome tko pomaže tražiteljima azila, a srpnju je usvojeno oporezivanje od 25 posto na financijsku i materijalnu potporu grupama koje promoviraju migraciju.

"Zakon o oporezivanju je tako široko pisan da se može odnositi na skoro cijelo financiranje grupa za ljudska prava i civilnog društva, čak i ako malen dio njihovog novca odlazi na pomoć migrantima", rekao je Goldston, te dodao kako se nada da će se sud za ljudska prava ovim slučajem pozabaviti čim prije zbog "kritične" situacije u Mađarskoj. 

"Vlada je potkopala neovisnost pravosuđa, ukrotila medije i sada hoće ušutkati nevladine organizacije koje su zadnji glas kritike u toj zemlji", stoji u priopćenju Otvorenog društva. 

migranti

tužba

Mađarska

Zakoni

Orban

Soros

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter