(FOTO, VIDEO) Zagrebački uragan

Šokirani građani na društvenim mrežama dijele fotografije nezapamćenog nevremena koje je poharalo grad


Mia Mitrović
13.05.2019.08:05
Šokirani građani na društvenim mrežama dijele fotografije nezapamćenog nevremena koje je poharalo grad
Foto: Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Neuobičajeno jak vjetar koji je dostizao brzinu i do 70 km/h poharao je Zagreb 


Mia Mitrović
13.05.2019.08:05

Jak vjetar koji je u Zagrebu počeo puhati u nedjelju u kasnim popodnevnim satima, a još uvijek se nije smirio, prouzročio je veliku materijalnu štetu na širem zagrebačkom području. Vjetar je nosio sve pred sobom. Letjele su tende, crjepovi, suncobrani, vrtna garnitura, a promet otežavaju izvaljena stabla na prometnicama.

Upozorenje MUP-a

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva čitavu noć su na terenu zbog uklanjanja stabla i grana, a u nekoliko su navrata gasili i manje požare. Do jutros oko osam sati obavili su njih 150, no to je tek početak jer građani na društvenim mrežama postavljaju slike apokaliptičnih prizora iz svih dijelova grada.

Zbog opasnosti od sudara s letećim predmetima koje vjetar nosi gradom, zagrebački MUP građanima je izdao upozorenje da bez potrebe ne izlaze na otvoreno, pogotovo stariji i djeca. Građanima se preporučuje da koriste javni prijevoz, a ne preporučuje odlazak za gorje. Sljemenska je cesta ionako zatvorena, a zbog stabala na cesti ne prometuju ni neke autobusne i tramvajske linije.

Promet u kaosu 

Zbog prekida u opskrbi električnom energijom u prekidu je tramvajski promet od Kvaternikovog trga u smjeru Dubrave i Dupca. Uvedene su izvanredne autobusne linije.

Autobusne linije 102, 133, 138, 139, 140, 142, 143, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnica.
Policija savjetuje da u slučaju potrebe građani zovu na žurni broj 112.

Vjetar na zagrebačkom području dostiže i do 70 kilometara na sat, a Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje za čitavu sjevernu Hrvatsku. Najžešći udari vjetra očekuju se između 18 i 22 sata nakon čega slijedi smirivanje situacije.

Ravnateljstvo civilne zaštite javlja kako su do 8 sati ujutro imali oko 240 intervencija. Jak i olujan vjetar ozlijedio je dvoje ljudi, pješaka na Trgu bana Jelačića i žesnku osobu na koju je pala grana na Črnomercu. 

Zagreb

nevrijeme

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter