NEVJEROJATNI PRIZORI

Snimke iz svemira pokazale sve razmjere utopijskog festivala koji svake godine privuče oko 70.000 posjetitelja


100posto
01.09.2019.15:00
Snimke iz svemira pokazale sve razmjere utopijskog festivala koji svake godine privuče oko 70.000 posjetitelja
Profimedia

sažeto

Burning Man je "privremeni grad", događaj koji slavi "radikalno izražavanje sebe", solidarnost, umjetnost i osjećaj zajednice


100posto
01.09.2019.15:00

Maxar Technologies je 25. kolovoza napravio nevjerojatne satelitske fotografije Black Rock Cityja u američkoj Nevadi gdje se održava ovogodišnji Burning Man festival koji je počeo 25. kolovoza, a završava 3. rujna.

Fotografije su napravljene kada su posjetitelji festivala počeli pristizati na samu lokaciju, pa sve do trenutka kada je festival službeno počeo. Na fotografijama se mogu vidjeti automobili, ceste koje vode do festivala te razne strukture.

Prvi Burning man dogodio se 1986.

Inače, Burning Man je "privremeni grad", događaj koji slavi "radikalno izražavanje sebe", solidarnost, umjetnost i osjećaj zajednice uz visoku razinu ekološke svijesti.

Prvi event dogodio se 1986. godine, kad su prijatelji Larry Harvey i Jerry James na plaži Baker u San Franciscu zapalili prvog Burning Mana, odnosno drvenu konstrukciju u čovječjem obliku.

Ljudi su se okupili kako bi promatrali vatru koja je gorjela baš u vrijeme ljetnog solsticija. Toliko su se zabavili da su se vraćali na plažu Baker iz godine u godinu, i svakog ljeta njihov je čovjek bio sve veći, baš kao i publika.

 
 
 
View this post on Instagram

Dustin Weatherford's "Night at the Climb In." | Photo by @yinchiro | #burningman #blackrockcity #brc

A post shared by Burning Man Project (@burningman) on Sep 11, 2018 at 4:16pm PDT

Očekuje se da će festivalom prodefilirati 100 tisuća ljudi

1989. godine policija je zaključila da je paljenje "čovjeka" na plaži preopasno i zabranjuje im vatru. No Larry je bio u pustinji Black Rock u Nevadi na izložbi skulptura i palo mu je na pamet kako bi svog "čovjeka" mogli zapaliti tamo.

Prvi put to se dogodilo 1990. godine, a umjesto solsticija, event su organizirali u zadnjem tjednu u kolovozu. Spontano su im se počeli pridruživati lokalni umjetnici – od skulptora, glazbenika, plesača, cirkuskih umjetnika.

Ovogodišnja umjetnička tema su metamorfoze, koje su inspirirane smrću Larryja Harveya. Prošle godine festival je posjetilo 70 tisuća, a očekuje se da će ove godine kroz festival prodefilirati oko 100 tisuća ljudi.

festival

svemir

fotografije

Burning Man

newsletter

Prijavite se na Newsletter