video:Jesu li stvarno zbog ovoga ukinuli azil Assangeu?

Prve snimke iz unutrašnjosti ekvadorske ambasade pokazuju kako je osnivač Wikileaksa provodio vrijeme


100posto
15.04.2019.08:20
Prve snimke iz unutrašnjosti ekvadorske ambasade pokazuju kako je osnivač Wikileaksa provodio vrijeme
REUTERS/Peter Nicholls

sažeto

Vlasti su se pravdale je on kršio pravila boravka i bontona u zgradi ambasade


100posto
15.04.2019.08:20

Julian Assange uhvaćen je kako vozio skateboard kroz ekvadorsku ambasadu u kratkim hlačicama, pokazao je nova snimka. U videu, koji je dobio El País, osnivač WikiLeaksa izgleda blijedo i razbarušeno, a također je otkriveno da je špijunirao djelatnike tijekom sedmogodišnjeg boravka u ambasadi u Londonu.

WikiLeaks se suočava s optužbama u SAD-u za 'zavjeru za kompjuterski upad' nakon što je 2010. objavio osjetljive vladine dokumente.

Ignorirao upozorenja

REUTERS/Peter Nicholls

Osoblje ambasade požalilo se da je Assange vozio skateboard po ambasadi, igrao nogomet te bio neuredan. S obzirom na to da nije mogao izaći iz ambasade morao je koristiti njene prostorije za sportske aktivnosti.

Osoblje ambasade bilo je poprilično ljutiti na njegove neuredne navike, jer je ostavljao prljavi donji veš u toaletu i ignorirao stalna upozorenja da u kuhinji ne ostavlja napola pojedene obroke i neoprano posuđe. Čak je otkriveno da je njegova mačka uklonjena iz ambasade jer se nije brinuo o njoj - iako su ambasadori sumnjali da je podmetnuo skrivenu kameru kako bi špijunirao ljude.

No njegova odvjetnica odbacila je optužbe da je stavio fekalije na zidove ekvadorske ambasade, odbacuju takve tvrdnje.  

Bolji odnosi s SAD-om

U četvrtak su Assange  iznijeli iz ekvadorske ambasade u Londonu u kojoj je proveo 6 godina u strahu od izručenja SAD-u. Policiju je pozvala sama Ambasada Ekvadora nakon što mu je ukinut azil.

Dramatično uhićenje dogodilo se pred očima čitavog svijeta. Britanska policija ga je na silu izvela iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde se nalazio od 2012. godine, kada mu je ta država odobrila azil. Mnoge je ovaj potez ekvadorskih vlasti iznenadio te su tražile objašnjenje. Vlasti su se pravdale je on kršio pravila boravka i bontona u zgradi ambasade, ali mnogi svetski mediji misle da je pravi razlog za njegovo uhićenje zapravo želja ekvadorskih vlasti da imaju što bolje odnose sa SAD-om, kao i pozajmica koju su u dobili od MMF-a u iznosi od 4,2 milijarde dolara.

Julian Assange

azil

amabasada

newsletter

Prijavite se na Newsletter