NEMA MILOSTI

Smaknuća koja naredi Kim Jong-un su brutalna. Na tetka je pustio 120 izgladnjelih pasa, a ministra obrane dao smaknuti topom za protuzračnu obranu


Matej Devčić
31.05.2019.09:50
Smaknuća koja naredi Kim Jong-un su brutalna. Na tetka je pustio 120 izgladnjelih pasa, a ministra obrane dao smaknuti topom za protuzračnu obranu
Reuters

sažeto

U prvih pet godina vladavine sjevernokorejski diktator je naredio smaknuća 420 osoba


Matej Devčić
31.05.2019.09:50

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u veljači nisu uspjeli postići sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Vijetnamu, a zbog propasti tog sastanka glavom su platila petorica dužnosnika ministarstva vanjskih poslova koji su sudjelovali u pripremama za sastanak.

Pougbljeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hyok-chol te još četvorica muškaraca. Kako javlja Reuters, šef organizacijskog odbora summita Kim Yong-chol poslan je u radni logor i na "ideološko obrazovanje", a nakon što je provedena istraga smaknut je na vojnom aerodromu Mirimu.

Nezadovoljan ulogom svoje sestre

Neimenovani izvor južnokorejskog lista Chosun Ilboa naveo je kako su petorica dužnosnika pogubljena u ožujku. U logoru je završila i Kimova osobna prevoditeljica Shin Hye-yong, jer je navodno "krucijalno pogriješila prilikom prevođenja" i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Reuters

Kim je nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo-jong, koja je u Hanoi s njim doputovala kao osobna asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen.

Tetka zatvorio u kavez i pustio da ga rastrgaju psi

Ovo, naime, nije prvi put da je Kim Jong-un svojim podređenima pokazao željeznu ruku. U prvih pet godina vladavine Kim je naredio smaknuća 420 osoba, a velik dio njih su bili viši službenici u njegovoj vladi.

2013. Kim je naredio ubojstvo ujaka Jang Song-thaeka, koji je slovio za drugog najmoćnijeg čovjeka Sjeverne Koreje, i to zbog korupcije. Kim ga je, navodno, smijenio na najbrutalniji mogući način.

Cropix / Reuters

Kako je tada pisao list Strait Times, Janga su skinuli do kože i bacili u kavez, zajedno s njegovih petero najbližih suradnika. Potom su u isti kavez pustili 120 pasa, koje su izgladnjivali tri dana, te im dopustili da zgrabe plijen i pojedu ga do posljednjeg zalogaja.

Pogubio generala jer je podijelio više hrane vojnicima

AFP, pozivajući se na izvore južnokorejskih obavještajaca, 2015. pisao je kako je sjevernokorejski diktator odlučio smaknuti vlastitog ministra obrane topom namijenjenim za protuzračnu obranu. U prva četiri mjeseca iste godine, Kim Jong-un dao je smaknuti 15 visokih dužnosnika partije jer su doveli u pitanje njegov autoritet.

Prošle godine Kim Jong-un dao je pogubiti generala Hyon Ju-songa jer je podijelio više hrane vojnicima, a streljački vod u njega ispalio 90 metaka. Mnoge uznemirujuće informacije o smaknućima objavljene su u dokumentu pod naslovom "Smaknuća i protjerivanja u Sjevernoj Koreji: Istraga genocide koji provode visoko rangirani dužnosnici".

Sjeverna Koreja

Kim Jong-un

ubojstva

smaknuća

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter