kako to misle, slučajno?

Slučajno im je ispala bomba, no to im nije prvi put. Ovakvi incidenti su u porastu, ministar kaže: 'To se ne smije ponovno dogoditi'


100posto
07.11.2019.14:50
Slučajno im je ispala bomba, no to im nije prvi put. Ovakvi incidenti su u porastu, ministar kaže: 'To se ne smije ponovno dogoditi'
Profimedia

sažeto

Incident se dogodio oko pola sedam ujutro, a kako je poznato, srećom nije bilo ozlijeđenih


100posto
07.11.2019.14:50

Američki borbeni avion F-16 slučajno je ispustio više od 200 kilograma tešku bombu bez eksplozivnog punjenja tijekom trening - leta kraj zračne base Misawa u sjeveroistočnom Japanu.

Slučajno ispustili bombu, srećom bez ozlijeđenih

Incident se dogodio oko pola sedam ujutro, a kako je poznato, srećom nije bilo ozlijeđenih na području prefekture Aomori, piše Kyodo news. Japansko je Ministarstvo obrane o svemu obavijestilo lokalnu vladu, nakon što su od snaga Sjedinjenih Američkih Država u Japanu odbili informaciju o incidentu. Japansko ministarstvo također je prosvjedovalo zbog ovog neobičnog i opasnog događaja čiji se uzrok još istražuje. Do okončanja istrage, američkim borbenim letjelicama u vojnoj bazi suspendirane su sve takve vježbe.

"Objekt koji je ispao veoma je težak i to se ne smije dogoditi. Tražit ćemo SAD da poduzme efektivne mjere kako bi spriječili da se slični incidenti ponove", rekao je glavni tajnik kabineta Vlade Yoshihide Suga na tiskovnoj konferenciji. Dodao je i kako japanske službe također provode vlastitu istragu o incidentu.

Profimedia

Slični incidenti u porastu

Kako izvještava vlada prefekture Aomori, bomba je nađena pet kilometara zapadno od zone letova za trening, a u okolici nije bilo kuća. Ogromno područje za izvođenje letačkih vježbi nalazi se 20 kilometara sjeverno od baze Misawa koju koriste vojnici SAD-a i Japana. To je jedino mjesto na otoku Honshu gdje se takve vojne vježbe mogu provoditi.

Manji incidenti s avionima u Japanu su u porastu tijekom proteklih godina, a sve to izaziva ozbiljnu zabrinutost kod građana. Incidenti su često povezani s američkim avionima raspoređenim u Japanu, no ponekad su u njih uključene i japanske oružane i obrambene snage.

avion

japan

Sjedinjene Američke Države

bomba

F-16

indicenti

newsletter

Prijavite se na Newsletter