SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Slovio je za najmisterioznijeg afričkog vladara, svako tko bi mu se našao na putu završio je masakriran, a tijekom njegove vladavine umrlo je veliki broj djece


100posto
18.08.2019.14:00
Slovio je za najmisterioznijeg afričkog vladara, svako tko bi mu se našao na putu završio je masakriran, a tijekom njegove vladavine umrlo je veliki broj djece
Profimedia

sažeto

Jose Eduardo dos Santos bio je na čelu Angole gotovo četiri desetljeća i ostavio je dojam najsramežljivijeg i gotovo nevidljivog afričkog diktatora


100posto
18.08.2019.14:00

Jose Eduardo dos Santos tijekom 38 godina vladavine u Angoli ostavio je dojam najsramežljivijeg i gotovo nevidljivog afričkog diktatora. Na čelu Angole bio je od 1979. do 2017. godine, a uz dužnost predsjednika dos Santos je bio i vrhovni komandant Oružanih snaga Angole te predsjednik stranke Narodnog pokreta za oslobođenje Angole (MPLA), koja je na vlasti od 1975. godine.

Stranci se pridružio još tijekom srednjoškolskog školovanja, ali je zbog svojih političkih uvjerenja i portugalske represije 1961. te angolskog rata za nezavisnost koji je počeo bjesniti iste godine otišao u egzil u Republiku Kongo gdje je postao punopravni član stranke.

U tom periodu svoje školovanje nastavlja u Sovjetskom Savezu gdje dobiva zvanje naftnog inženjera, a 1970. vraća se u Angolu te se pridružuje vojnom ogranku MPLA u Cabindi. Iako je bio gerilac, dos Santos je radio u logistici, a kada je u rujnu 1974. godine izabran u Centralni komitet i Politbiro MPLA, postao je i predstavnik stranke u SFR Jugoslaviji, DR Kongu i NR Kini.

Profimedia

Mijenjao Ustav kako bi formalizirao vladavinu

Godinu dana kasnije, kada je završen rat za nezavisnost, dos Santos postaje prvi ministar unutarnjih poslova te je odigrao ključnu ulogu u ostvarivanju međunarodnog priznanja vlade tadašnjeg lidera države Agostinha Neta u periodu kada je MPLA započela građanski rat protiv UNITA-e i FNLA.

Nakon Netove smrti 1979. godine, na samom vrhuncu razarajućeg građanskog rata u Angoli koji je počeo još 1975. i tijekom kojeg su tri zaraćene frakcije bile Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA), Narodni oslobodilački front Angole (FNLA) i Narodna unija za potpunu neovisnost Angole (UNITA), dos Santos je izabran za novog predsjednika MPLA te je u tom svojstvu postao i novi predsjednik države te vrhovni komandant oružanih snaga.

Prve i zadnje izbore, na kojima se njegov protukandidat povukao, održao je 1992. Iako je 2001. najavio da se uskoro povući, to nije učinio. Na idućim parlamentarnim izborima, MPLA je osvojila apsolutnu većinu i tako omogućila dos Santosu da ostane na vlasti i mijenja Ustav kako bi formalizirao svoju vladavinu.

Profimedia

Nije držao govore i nije se pojavljivao na televiziji

Dos Santos je tijekom gotovo četiri desetljeća vladanja Angolom često pogazio svoja obećanja, a slabe strateške i političke odluke dovele su zemlju u probleme. Dos Santos je vladao, prema riječima njegovih protivnika, čvrstom nedemokratskom rukom koja ne preza od nezakonitih poteza za uklanjanje konkurencije. Naređivao je ubijanje protivnika, svakog tko bi se pobunio protiv njega završio bi u zatvoru, a putem korupcije neke je dobio na svoju stranu. Generale, policajce i političare plaćao je dijamantima kako mu ne bi pomutili planove.

Svojoj obitelji omogućio je stjecanje enormnog bogatstva namještajući Zakone u svoju korist dok je većina stanovništva živjelo ispod praga siromaštva. Optuživalo ga se za osiromašivanje zemlje, kontrolu medija i kršenje mnogobrojnih ljudskih prava, a stanovnici Angole isticali su kako je zbog uništavanja ekonomije odgovoran za glad koja je pogodila zemlju i zbog koje je umirao veliki broj djece.

2017. godine dos Santos se odlučio povući s mjesta predsjednika države nakon 38 godina vlasti. Mnogi kritičari smatraju kako tajna njegovog uspjeha leži u tome što je njegov lik uvijek bio obavijen velom misterije. Dos Santos nije održavao govore, nije baš davao intervjue niti se pojavljivao na televiziji, zbog čega je dobio nadimak "tihi predsjednik", a njegovi protivnici samo su mogli nagađati koji su njegovi idući koraci.

"Koliko njegovih intervjua možete pronaći? Teško da ćete pronaći neki. Nikad nisam vidio sliku njega kako sjedi za stolom u svom uredu i radi. Svi znaju kako izgleda ured američkog predsjednika, no nakon više od trideset godina mi ne znamo kako izgleda ured našeg predsjednika. O njemu se stvarno jako malo zna", kazao je jednom prilikom za The Guardian Rafael Marques de Morais, aktivist i novinar iz Angole.

Profimedia

Poznate pjevačice zbog njega zaradile žestoke kritike

Zanimljiva crtica iz njegovog života svakako se veže uz pjevačice Nicki Minaj i Mariah Carey. Naime, obje pjevačice našle su se na meti kritika zato što su nastupale pred dos Santosom. Carey je za nastup dobila honorara od milijun dolara, a njen nastup sponzorirala je tvrtka "Unitel communications", čija je vlasnica Dos Santosova kćer, koja je pored toga i na čelu angolanskog Crvenog križa, koji je navodno primio 65.000 dolara od koncerta.

Ista tvrtka platila je dva milijuna dolara za nastup Nicki Minaj. Brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava apelirala su Minaj da otkaže nastup u Angoli, te su joj uputili pismo u kojem se navodi da je da je dos Santos "političar čija je praksa uznemiravati i zatvarati ljude, ubijati političke protivnike, novinare i aktiviste koji na to ukazuju"

No, Minaj se na to nije obazirala već je na Instagramu objavila sliku s angolskom zastavom ponosna na svoj nastup te je čak opisala predsjednikovu kćer kao inspiraciju za brojne mlade žene.

kult(ne) ličnosti

diktator

Jose Eduardo dos Santos

Angola

newsletter

Prijavite se na Newsletter