KULT(NE) LIČNOSTI

Slovački 'Pavelić' proglasio tzv. neovisnost, koju je platio trećinom teritorija, Hitler ga je volio zbog učinkovite deportacije Židova


Valerija Bebek
31.03.2019.14:00
Slovački 'Pavelić' proglasio tzv. neovisnost, koju je platio trećinom teritorija, Hitler ga je volio zbog učinkovite deportacije Židova
Wikipedia

sažeto

Njegova vladavina poklapa se s trajanjem Drugog svjetskog rata, tepali smu mu da je Vodca, što je slovačka riječ za Führera


Valerija Bebek
31.03.2019.14:00

Svećenik i političar koji je vladao Slovačkom od 1938. do kraja Drugog svjetskog rata. Jozef Tiso na Hitlerov nagovor proglasio je Prvu Slovačku Republiku, u to vrijeme zvanu i Nezavisna Država Slovačka. Ako vas to podsjeća Endehaziju u pravu ste i nije samo ime slično. Cijena 'nezavisne' Slovačke bila je trećina južnih teritorija koje su morali prepustiti Mađarskoj, a Tiso je osim političkih neprijatelja režima vrlo pedantno proganjao i Židove.

Jozef Tiso rodio se 1887. godine u mjestu Vel'ka Bytča (danas samo Bytča), koje je tada bilo dio mađarskog kraljevstva u Austro-ugarskom carstvu. Odgojen je u religioznoj slovačkoj obitelji i školovao se u lokalnoj osnovnoj školi. Bio je izvrstan učenik s darom za jezike. Nižu gimnaziju završio je u Žilini. Budući da su slovačke gimnazije bile zatvorene, u ovoj u koju je išao vladao je očiti mađarski duh. Čak si je mađarizirao ime u Tiszó József. Višu gimnaziju pohađao je u Nitri, gdje mu je biskup ponudio šansu da studira na prestižnom bečkom sveučilištu Pázmáneum i da se tamo zaredi.

Wikipedia

Nadareni student kojem su predavali i neki elitni profesori upoznao se s raznim filozofijama i papinskim enciklikama, također je proširio svoje znanje stranih jezika uz mađarski, njemački i latinski koje je već znao, učio je hebrejski, dijalekte aramejskog i arapski. Diplomirao je teologiju 1911.

Opasan i pojednostavljen pogled na Židove

Nakon studirana na prestižnom sveučilištu kao mladi svećenik službovao je u tri župe u današnjoj Slovačkoj. Tamo je velike napore ulagao u obrazovanje i socijalni rad sa župljanima. Tijekom svoje borbe protiv siromaštva i alkoholizma njegovih sunarodnjaka, vjerojatno se zametnulo sjeme stereotipnog i opasno pojednostavljenog pogleda na slovačko-židovske odnose. Takvo viđenje, međutim, nije bilo rijetkost ni među više obrazovanim tadašnjim društvom. On je krivio Židove vlasnike krčmi za povećanje alkoholizma. Također je bio član udruge za samopomoć koja je prodavala odjeću i hranu jeftinije nego lokalni židovski dućani.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, bio je vojni kapetan. Nakon rata se pridružio Slovačkoj narodnoj stranci, koju je osnovao drugi svećenik Andrej Hlinka. Stranka je propagirala politiku "Slovačka Slovacima", a Tiso je bio vatreni pristaša i zagovornik Hlinkine ideologije. Kada je Hlinka preminuo 1938. Tiso je de facto postao vođa stranke, službeno je to postao tek godinu kasnije, nakon što je postao predsjednik samostalne Slovačke koja se odcijepila od Češke.

Tiso je sa svojim pristašama iskoristio su kaos izazvan Hitlerovim svojatanjem češkog teritorija i bijega čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša te su proglasili slovačku autonomiju. Tiso je postao vođa takve Slovačke tvorevine. Međutim kako se Mađarska nikad nije pomirila s gubitkom dijela Slovačke nakon Prvog svjetskog rata, iskoristili su situaciju, uvjerili Njemačku i Italiju da u tzv. Prvoj bečkoj arbitraži prisile Slovačku da se odrekne trećine južnog dijela zemlje u korist Mađarske, bilo je to u studenom 1938. Dan nakon što je Slovački parlament proglasio Slovačku neovisnost, Njemačke trupe okupirale su čitavu Češku - 15. ožujka 1939.

Wikipedia

Slovačka je postala Slovačka Republika, a često se naziva i Prva Slovačka Republika, Slovačka Država, a u to vrijeme nazivali su je i Nezavisna Država Slovačka. Bila je neovisna država pod njemačkom protekcijom. Službeno su je priznali Sovjetski Savez i Njemačka, a neslužbeno Velika Britanija i Francuska. Češka emigracija u SAD-u smatrala ju je marionetskom njemačkom državom.

Hitler pohvalio njegovu učinkovitost progona Židova

Svoj progon Židova Tiso je započeo i prije proglašenja neovisne Slovačke, jer je upravo njih Tiso optužio kao krivce za gubitak slovačkih pokrajina koje je zauzela Mađarska. Više od sedam tisuća Židova deportira u Mađarsku. Kasnije je surađivao s Njemačkom koja je tražila da se slovački Židovi izruče u nacističke koncentracijske logore. Iako postoje neka tumačenja da se Tiso protivio deportacijama te su se ona događala njemu iza leđa, mnogi dokazi ukazuju da je slovačka vlada dobrovoljno surađivala s Njemačkom oko koordinacije deportacija. Navodno je i sam Hitler pohvalio Slovačko ophođenje sa Židovima kada se s Tisom susreo u salzburškom dvorcu Klassheim 22. travnja 1942.

Deportacije Židova su na kratko zaustavljene 1943. nakon što je popustio Vatikanu, ali ponovno su započele u listopadu 1944. nakon što su njemačke snage ušle u Slovačku. Ukupno je iz Slovačke u logore smrti poslano 58.000 slovačkih Židova, 75 posto od njihovog ukupnog broja. Za vrijeme Tisine vlasti Židovi su istjerani iz srednjih škola i fakulteta, zabranjene su im javne dužnosti, a u javnosti su morali nositi Davidovu zvijezdu.

Wikipedia

Ukinuo je demokraciju u Slovačkoj i zabranio sve stranke osim svoje Narodne stranke, Njemačke stranke i Stranke Mađara. U tim je godinama oko 3000 ljudi protivnika njegova režima podvrgnuto političkim progonima, utamničenjima, torturi i ubojstvima.

Nakon 1942. Tisa su zvali i Vodca ('vođa'), imitacija slovačkog jezika zloglasnog pridjeva - Führer.

Narodni sud Čehoslovačke osudio ga je na smrt 15. travnja 1947. godine osuđuje ga na smrt. Tri dana kasnije Jozef Tiso je zbog "unutarnje izdaje, izdaje Slovačkog narodnog ustanka i suradnje s nacizmom" obješen u 59. godini života.

kult(ne) ličnosti

Drugi svjetski rat

Adolf Hitler

Slovačka

Jozef Tiso

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter