Samo u Srbiji

Slobina udovica sahranjena pod petokrakom uz kršćanski obred i rusku pjesmu, na pogreb došli haški optuženici i narodna pevaljka


Mia Mitrović
20.04.2019.18:55
Slobina udovica sahranjena pod petokrakom uz kršćanski obred i rusku pjesmu, na pogreb došli haški optuženici i narodna pevaljka
Youtube screenhot

sažeto

Iako se Mira Marković čitavog života izjašnjavala kao komunistkinja i ateistkinja, pokopana je uz opijelo koje je vodio pop Dušan 


Mia Mitrović
20.04.2019.18:55

Samo dan nakon velikog mitinga SNS-a u Beogradu na koji su autobusima stigli štovatelji ruskog predsjednika Aleksandra Vučića, a na derneku je nastupio Bora Čorba (srpski Thompson), u Srbiji je u nedjelju održan novi postmodernistički politički cirkus. Kao što je bilo i za očekivati, pogreb Mire Marković pretvorio se u okupljanje nekih starih faca koje dugo nismo vidjeli u javnosti, a nadamo se i da nećemo tako skoro.

Bombardirao Dubrovnik 

Urna s njenim posmrtnim ostacima u nedjelju oko 15 sati položena je pored glave njena supruga uz taktove njene omiljene pjesme 'Podmoskovske večeri' koju joj je Sloba često pjevao.

Urnu je u Požarevac donio Slobodan Bulatović bivši muž Mirine kćerke Marije Milošević, a pogrebu je prisustvovao i njegov prezimenjak Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore, onaj isti koji je naredio bombardiranje Dubrovnika. Vijenac SPS-a, nekadašnje Slobine stranke koja danas drži većinu njegovom nasljedniku Aleksandru Vučiću nose Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, a izabrao ga je osobno Ivica Dačić koji ipak nije imao petlje doći jer je s Mirom bio u zategnutim odnosima zadnjih nekoliko godina. Medijima je tek kratko poručio da se valja okrenuti budućnosti.

Sloba počiva pod križem, Mira pod petokrakom 

Od 'celebova' iz onih mračnih vremena kada je bračni Milošević na žalost doslovno žario i palio Balkanom na sprovodu su viđeni i haški optuženik Nikola Šainović (bivši predsjednik Vlade Srbije), haški osuđenik Vojislav Šešelj (koji je ujedno i organizator ovog eventa),  pjevačica narodne glazbe i bivša članica Mirine stranke JUL Zorica Brunclik, Dragomir od popularne braće Karić, bivši Slobin tjelohranitelj Goran Pajić i ostala tugujuća rodbina (ali bez djece i unuka). Vlasnik popularne televizije Pink i jedan od najmoćnijih ljudi medijskog biznisa Srbije Željko Mitrović od Mire se oprostio dirljivom čituljom u dnevnim novinama.

Miri je na sahrani po pravoslavnom običaju opjevano opijelo, iako se čitavog života izjašnjavala kao ljevičarka, komunistkinja i ateistkinja. Zbog toga na njenom nadgrobnom spomeniku nema križa, već je piramidalnog oblika, a na njemu dominira velika zvijezda petokraka. Milošević na svom spomeniku, zanimljivo, ima križ, dok ona ima piramidu. 

Prilikom govorancija na komemoraciji (koju je zasjenio debeljko koji je zaspao usred sale), bivši predsjednik Crne Gore koji je bombardirao Dubrovnik rekao je kako se nada da će 'povijest prevrednovati ulogu Miloševićevih u zbivanjima krajem stoljeća. Mi se toplo nadamo da neće.

Slobodan Milošević

pogreb

Mira Marković

Požarevac

Podmoskovske večeri

petokraka i križ

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter