SERIJAL MAFIJA

Slavni mafijaš uživao je ubijanju, a holivudske zvijezde su ga obožavale. Glave ga je stajala žena koju su smatrali 'kraljicom mafije i oralnog seksa', a ubio ga je Hrvat


Daniel Radman
08.09.2019.16:00
Slavni mafijaš uživao je ubijanju, a holivudske zvijezde su ga obožavale. Glave ga je stajala žena koju su smatrali 'kraljicom mafije i oralnog seksa', a ubio ga je Hrvat
Profimedia

sažeto

Bugsy Siegel zaslužan je za izgled današnjeg Las Vegasa, a ubio ga je 'mafijaški sindikat' jer su smatrali da je potkradao njihove investicije u Las Vegas


Daniel Radman
08.09.2019.16:00

'Čovjek koji je izmislio Las Vegas'. Ovom rečenicom najčešće se opisuje životna ostavština Benjamina 'Bugsyija' Siegela, jednog od najokorjelijih – i najslavnijih - mafijaša prošlog stoljeća. Gledajući gole činjenice, to baš i nije potpuna istina. Las Vegas je postojao i prije njega, ali kao mali provincijski gradić. Tako je bilo sve dok nije počela gradnja Hooverove brane.

Amerikanci su 1931. krenuli s izgradnjom ogromnog infrastrukturnog projekta kojeg se i danas smatra 'čudom suvremenog graditeljstva', a zahvaljujući priljevu radnika u Las Vegasu je upeterostučen broj stanovnika. S 5.000 došao je na 25.000. Većina novih stanovnika, očekivano, bili su muškarci – građevinski radnici koji su trebali negdje i potrošiti novac, a gdje se okreće novac tu, dakako, stiže i mafija.

U Vegas je donio glamur

Getty Images

Ipak, država je imala dovoljno razuma da dio tog kolača zadrži za sebe. Savezna država Nevada u kojoj je smješten Las Vegas već je 1931. donijela zakon kojim se dozvolilo kockanje pa kasina iz ilegale postaju legalni biznisi. Uz kasina, grade se i hoteli pa grad poroka počinje dobivati svoje današnje konture. No tek s dolaskom Siegela u Vegas isti postaje i grad glamura.

Ondje je stigao 1945. godine s ciljem da izgradi kockarsku meku te novcem mafije s njegove domicilne istočne obale kreće u milijun dolara (danas bi to iznosilo barem deset puta više) vrijedan projekt izgradnje Flamingo hotela i kasina. Ni taj iznos mu nije bio dovoljan, troškovi gradnje u međuvremenu su narasli na šest milijuna, a unatoč početnim gubicima – i privremenom zatvaranju - danas slavni hotel inspirirat će tijekom 50-ih gradnju novih nastalih po uzoru na Siegelov.

Nije bio vizionar, već hladnokrvni ubojica

Profimedia/Ilustracija

No, reći da je Siegel bio nekakav vizionar ili graditelj tek je manji dio priče koja je ekranizirana 1991. s Warrenom Beatyijem u naslovnoj ulozi. Siegel je primarno bio hladnokrvni ubojica koji je zaista uživao u oduzimanju života drugima. Kažu legende, čak i kad je 'posao' mogao dati drugome, ne bi ga prepustio. Zastrašujuća je i priča sa suđenja – bilo je to 1939. kad je već postao respektabilan mafijaš - zbog naručivanja ubojstva. Nakon što su ubijena dva svjedoka, nitko više nije htio svjedočiti te je pušten zbog nedostatka dokaza.

Svoju kriminalnu karijeru počeo je još u ranoj tinejdžerskoj dobi. Bio je dijete židovskih emigranata iz Ukrajine, odrastao je u siromaštvu i vrlo rano zaključio kako neće birati način da se obogati. Prekretnica je bio trenutak kad je upoznao četiri godine starijeg sunarodnjaka Meyera Lanskog, također sitnog kriminalca koji će se s vremenom uspeti na vrh mafijaške scene u talu s talijanskim (sicilijskim) krilom mafije na čelu s Lucky Lucianom.

Osnivao sindikat

Vrijeme je to ustroja 'mafijaškog sindikata', svojevrsne kriminalne vlade. Preslaganje mafijaške scene dovelo je do obračuna između 'stare' i 'nove' mafije, a Siegel će tu brzo steći ime. Bio je jedan od četvorice plaćenih ubojica koji su 1931. angažirani kako bi ubili moćnog talijanskog gangstera Joea Masserije, a iste godine ubijen će biti i Salvatore Maranzano, još jedna velika mafijaška glavešina u čijem je ubojstvu Siegel vjerojatno sudjelovao. Nakon smrti ovih rivala 'njegov' Luciano uspet će se na sam vrh, na nacionalnoj razini kreirati 'sindikat', a s njim će svoje pozicije čvrsto zauzeti i Lansky i Siegel.

Kako je mafija u međuvremenu dobila nacionalni karakter, i Siegel će ulice New Yorka zamijeniti ulicama Losa Angelesa. Tek tu je došao na svoje. Premda je imao hladnu crtu svirepog kriminalca, istovremeno je zračio i karizmom, a kao šarmantan i i naočit muškarac brzo je zauzeo mjesto u javnom životu. Glumačke zvijezde, političari, poslovna elita, svi oni su se nalazili u Siegelovom društvu.

Zvijezde nisu odoljele njegovom šarmu

Profimedia

Clark Gable, Gary Cooper, Cary Grant, Jean Harlow (koja je bila kuma njegove kćeri), Tony Curtis, Frank Sinatra, Judy Garland... samo su neki od slavnih koji su uživali u Siegelovom društvu. Na nekima od njih je i zarađivao, navodno bi posuđivao novac koji nikad ne bi vraćao, a ovi ga iz straha nisu pitali. No, zarađivao je i od reketiranja holivudskih studija, trgovine drogom, prostitucijom, dakle svim standardnim granama kriminala, a iz tog doba datira i priča sa suđenjem zbog ubojstva.

Iako je bio oženjen – vjenčao se sa svojom ljubavi iz mladosti i s njom dobio dvoje djece – Bugsy u Los Angelesu počinje živjeti 'punim plućima', zabavlja se s tamošnjim ljepoticama, a tu će mu se dogoditi i susret koji će mu trajno obilježiti ovu etapu života.

Zbog Virginije izgubio glavu

Getty Images

U Los Anglesu je upoznao Virginiju Hill, poznatu kao 'kraljicu mafije' koja nadimak stekla zahvaljujući tome što je dijelila krevet s brojnim mafijaškim bossovima i u tim krugovima bila poznata po svom umijeću oralnog seksa (slavna je anegdota da je na jednoj božićnoj zabavi oralno zadovoljila mafijaša Charlesa Fischettija pred gostima i njegovom ženom). No, Siegel se u nju fatalno zaljubio, u konačnici ostavio je ženu i s Virginijom krenuo u projekt Flamingo kojim je kanio legalizirati svoje poslovanje.

Ipak, gomilanje troškova za gradnju hotela – spomenutih milijun dolara se ušesterostručilo – izazvalo je sumnje mafijaških kreditora da Siegel i Hill potajno uzimaju novac od njih i prebacuju ga na svoje švicarske račune. Kad se Flamingo napokon otvorio (1946.), poslovao je s gubicima pa je u kratkom vremenu nakratko zatvoren. Premda je nakon ponovnog otvaranja krenuo stvarati prihode, stvari su otišle predaleko.

Ubio ga je Hrvat?

Profimedia

Izgubio je povjerenje te je 'sindikat' na sastanku u Havani donio odluku da se Siegel smakne. Zaštitu mu nije mogao pružiti ni njegov prijatelj iz djetinjstva Lansky. Premda je kasnije javno rekao da bi Siegel poživio 'da je to bilo u njegovoj moći', sve govori da mu je i on sporne večeri okrenuo 'palac dolje'.

Siegela su izrešetali u domu njegove ljubavnice u Losa Angelesu, a do danas je slučaj formalno ostao neriješen. Iako, jedna od pretpostavki govori da je ubijen iz posve drugog razloga te da je ubojica bio čovjek naših korijena Mathew Moose Pandža. Njega je navodno angažirao bivši Siegelov kolega i prijatelj Moe Sedway iz 'osobnih razloga' – Bugsy mu je prijetio pa je smatrao da je elegatnija opcija preduhitriti ga. 

mafija

Las Vegas

Vugsy Siegel

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter