Procurili novi šokantni detalji iz knjige

Slavni fizičar odgovorio na 10 najvažnijih pitanja: postoji li Bog, hoćemo li preživjeti na Zemlji i hoće li na nadmudriti umjetna inteligencija


100posto
17.10.2018.08:30
Slavni fizičar odgovorio na 10 najvažnijih pitanja: postoji li Bog, hoćemo li preživjeti na Zemlji i hoće li na nadmudriti umjetna inteligencija
screenshot

sažeto

 Što se tiče umjetne inteligencije Hawking smatra da će ona biti jako dobra u postizanju ciljeva, ali ako ti ciljevi nisu usklađeni s našima, pojavit će se veliki problemi


100posto
17.10.2018.08:30

I dalje cure detalji iz zadnje knjige poznatog fizičara Stephena Hawkinga koja je ovih dana predstavljena javnosti. Tako je u njoj fizičar dao i odgovore na 10 najčešćih pitanja koja su njemu često postavljali ljudi.

"Nema Boga ni života poslije. A sigurno ne postoji ni raj", poručio je Hawking. Također je u poruci naveo da su obrazovanje i znanost "'u većoj opasnosti nego ikad prije" te da se ne poštuju stručnjaci.

Prije smrti Hawking je počeo sastavljati odgovore na 10 osnovnih pitanja koje su mu ljudi najčešće postavljali. Jedno od glavnih pitanja bilo je postoji li Bog, a on je odgovorio da ne i da nitko ne upravlja našim svemirom. Na pitanje kako je sve počelo odgovorio je - velikim praskom. 

Na pitanje možemo li predvidjeti budućnost odgovorio je - "I ne i da. Zakoni nam zapravo omogućuju predvidjeti budućnost, ali u praksi je to previše teško".

Što se tiče putovanja kroz vrijeme Hawking je smatrao da prema našem sadašnjem saznanju putovanje u prošlost se ne može isključiti. I jedno možda od najvažnijih pitanja hoćemo li preživeti na Zemlji fizičar je smatrao da sadašnji svjetski poredak ima budućnost, ali će biti bitno drugačiji.

Također je smatrao da u svemiru postoji inteligentni život, ali da moramo biti oprezni u odgovoru na ti pitanje dok se ne razvijemo. Što se tiče umjetne inteligencije Hawking smatra da će ona biti jako dobra u postizanju ciljeva, ali ako ti ciljevi nisu usklađeni s našima, pojavit će se veliki problemi.

knjiga

Stephen Hawking

fizičar

newsletter

Prijavite se na Newsletter