PRED OBLJETNICU

Skupina mladih u Zagrebu pokrenula kampanju kojom traže ispriku Hrvatske zbog srpskih žrtava u Oluji


Juraj Filipović
26.07.2017.19:30
Skupina mladih u Zagrebu pokrenula kampanju kojom traže ispriku Hrvatske zbog srpskih žrtava u Oluji
Inicijativa mladih za ljudska prava

sažeto

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji je ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a protjerano je više od 200.000 Srba


Juraj Filipović
26.07.2017.19:30

Novinar portala Balkan Insight Sven Mikulić u svom članku izvijestio je o najnovijoj kampanji Inicijative mladih za ljudska prava.

Isprika zbog žrtava Oluje

Naime, cilj kampanje je isprika Hrvatske zbog srpskih civilnih žrtava koji su nastradali u operaciji Oluja 1995. godine.

Znakovito je da su iz Inicijative s kampanjom pod nazivom "Isprika žrtvama Oluje" započeli tek nekoliko dana prije nadolazeće 22. godišnjice operacije koja se obilježava 5.kolovoza.

Tada će se čitav hrvatski politički establišment integrirati u Kninu, kako bi proslavio vojnu pobjedu nad pobunjeničkim snagama.

Svoju kampanju pokrenuli su na internetu i na svojoj Facebook stranici i to na način da su sponzorirali (platili Facebooku s ciljem da se objava pojavljuje korisnicima na naslovnici) vlastiti članak u kojem je pojašnjeno na čemu se kampanja uistinu temelji.

Plakati osvanuli i u tramvajima

Međutim, valja napomenuti da su svoje ideje proširili i izvan interneta. Točnije u javnom prijevozu u Zagrebu postavljanjem postera.

"Javni plakati za cilj imaju otvoriti kanal javne komunikacije na društvenim mrežama, preko kojih će Inicijativa omogućiti ljudima pristup audio, video i drugim materijalima te prikupiti potpise podrške putem peticije", izjavili su iz Inicijative.

Uz potpis, ljudi će moći i izraziti razmišljanja na društvenim mrežama, koristeći hashtag #isprika. Cilj je uvjeriti vlasti da se službeno ispričaju svim nevinim žrtvama te akcije i njihovim obiteljima.

Inicijativa mladih za ljudska prava

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji je ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a protjerano je više od 200.000 Srba.

"Ispričavamo se i očekujemo da će najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici planirali i izvršili operaciju, učiniti isto", kažu iz Inicijative.

Citirali su Međunarodni sud pravde koji je presudio da je masovno protjerivanje Srba iz zemlje bilo "poželjni ishod" za vlasti u Zagrebu.

Isto su tako rekli da je Hrvatska napravila "malo ili ništa" u vezi s osudom počinitelja tadašnjih ratnih zločina.

"Zato želimo pokazati lice Hrvatske koje mari o pravdi i izražava suosjećanje za žrtve. Govorimo vladi da je isprika minimum solidarnosti nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i nepostojanja sudskih postupaka," dodali su.

oluja

isprika

Inicijativa mladih za ljudska prava

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter