VIDEO: INCIDENT U UČIONICI

Skandal u školi u Beču digao cijelu naciju na noge. Što se događa s profesorom koji je pljunuo na učenika jer je puštao užičko kolo?


Matej Devčić
07.05.2019.10:30
Skandal u školi u Beču digao cijelu naciju na noge. Što se događa s profesorom koji je pljunuo na učenika jer je puštao užičko kolo?
iStock

sažeto

Zbog incidenta i sukoba između nastavnika i učenika koji je radio probleme škola će donijeti odluku o sudbini obojice


Matej Devčić
07.05.2019.10:30

Zbog snimke incidenta koji se 2. travnja dogodio u bečkoj Visokoj tehničkoj školi u austrijskom Otakringu, kada je nastavnik pljunuo učenika koji je tijekom sata puštao srpsko kolo, motao cigarete te nasrnuo na nastavnika, telefoni u Direkciji za obrazovanje ne prestaju zvoniti, javlja krone.at.

Naime, škola je prvo odlučila dati otkaz nastavniku i ispitati ponašanje učenika, no cijela priča dobila je neočekivan nastavak nakon što je na Facebook stranici "Mi zahtijevamo: Ostavka Uprave HTL-a Ottakring" pokrenuta peticija za smjenu čitavog rukovodstva škole, a ne samo nastavnika.

Škola će odlučiti o sudbini suspendiranog učenika

Nastavnik koji je sudjelovao u incidentu se trenutno nalazi na bolovanju, a učenik je suspendiran iz škole. U školi se trebala održati i sjednica disciplinske komisije, no ona je otkazana i održat će se idući tjedan jer je nastavnik na bolovanju, kazao je za Krone.at ravnatelj škole Johanes Bahmar.

"Ugovor s nastavnikom nije produžen, a o sudbini suspendiranog učenika će se odlučivati", kazao je Bahmar.

Učenici otužili profesore da su ih poticali na nasilje

Facebook stranica "Mi zahtijevamo: Ostavka Uprave HTL-a Ottakring" koju je podržalo 14.500 tisuća ljudi i na kojoj su se pojavile optužbe dvojice neimenovanih učenika na račun nastavnog osoblja je ugašena.

Naime, administrator stranice pozvao je sve članove da telefonom kontaktiraju Direkciju za obrazovanje u Beču i zatraže ostavku uprave škole zbog ranijih izjava dvojice učenika. Oni su, navodno, optužili druge profesore da su ih poticali na nasilje, jer nastavnik koji je pljunuo učenika nije bio popularan, a slučajem se bavi i Pučki pravobranitelj.

Na nogama austrijska politička scena

Zbog ovog skandala na noge se dignula i austrijska politička scena. Osim Slobodarske stranke koja je za incident okrivila Socijaldemokratsku stranku i Stranku zelenih, u čijoj je nadležnosti obrazovanje u Beču, oglasili su se i iz nacionalnog savjeta i bečkog kluba NEOS.

Većina je stala na stranu nastavnika, optužujući djecu za neprimjereno i skandalozno ponašanje, ponudili su mu i vrhunskog odvjetnika koji bi ga branio, ali i postavili prioritetno pitanje "kuda ide bečka obrazovna politika".

Austrija

incident

učenik

nastavnik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter