Tog ima samo kod nas

Skandal u Ministarstvu obrazovanja potvrđuje da ti za posao u državnoj službi treba samo jaka veza i lažna diploma, a primjera ima i previše


Mia Mitrović
14.01.2019.19:00
Skandal u Ministarstvu obrazovanja potvrđuje da ti za posao u državnoj službi treba samo jaka veza i lažna diploma, a primjera ima i previše
Luka Gerlanc/CROPIX

sažeto

Dok iz Hrvatske bježe mladi i visokoobrazovani, na njihova mjesta se zapošljavaju oni s lažnim diplomama


Mia Mitrović
14.01.2019.19:00

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi čistku svojih kadrova nakon što je otkriveno da su zaposlili žensku osobu s lažnom diplomom Hrvatskih studija. Više od 90 000 ljudi koji djeluju u sektoru obrazovanja završilo je pod istragom zbog provjera diploma, obavijestila je javnost ministrica Blaženka Divjak.

Kaos u Ministarstvu obrazovanja nije nas previše začudio jer su lažne diplome, kao i plagiranje i ghostwritanje seminarskih, diplomskih i doktorskih radova u nas uobičajena praksa. Nedavno se u središtu skandala s plagiranjem našao i sam bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić. Oni visokoobrazovani s validnim diplomama ionako su odavno napustili našu zemlju i ne planiraju se vratiti. Oni koji nisu, polako pakiraju kofere, a rupe se moraju popuniti. Netko mora raditi pa se dobro plaćena mjesta koja su bila namijenjena onima koji su stotinama kilometara daleko od državne granice, moraju se prepustiti onima koji imaju finu lovu i dobru vezu te manjak moralne odgovornosti. Takvi su, izgleda, idealni za državnu službu u Hrvatskoj.

To nije nemoral, već snalažljivost

U nas krivotvorenje diploma i nije neka novost jer se svako malo otkrije neki 'stručnjak', najčešće baš u državnoj službi. Građanima svojim svijetlim primjerom i neki političari sugeriraju da je to sasvim normalna i uobičajena praksa koja se na brdovitom Balkanu uopće ne smatra kršenjem zakona i etičkih kodeksa već snalažljivošću.

Plagiranje u političkom vrhu na velika je vrata još početkom 2000. –ih uveo Anto Đapić. Titula magistra znanosti Đapiću je oduzeta nakon što je ustanovljeno da je prepisao 116 od ukupno 176 stranica svog diplomskog rada i to iz knjige svog mentora dr. Borisa Kandarea. Mogao je uzeti bilo koju drugu, bilo bi manje sumnjivo. Đapić je 2005. oslobođen optužbi uz obrazloženje da se time trebalo baviti Fakultetsko vijeće splitskog pravnog fakulteta koje mu je dodijelilo titulu magistra pravnih znanosti. Sudac koji je oslobodio Đapića brat je osnivača bolskog HSP-a kojemu je Đapić bio predsjednik. Baš kao i svi uhvaćeni u akademskim lažima, i Đapić se pravdao kao je postao žrtvom političkog obračuna.

Samo godinu dana nakon što je diplomirao, u skandal s plagiranjem bio je umiješan i Milijan Brkić koji se 2012. našao u skupini 18 policajaca koje se sumnjičilo da su svi prepisali jedno te isti rad. Već na godinu zbog proceduralne pogreške, Upravni sud im je poništio odluku. Diploma je Brkiću poništena, ali ne i titula diplomiranog kriminalista. Napisao je novi diplomski rad i 2017. ponovno diplomirao. Tjednik Lider koji je napisao da je Brkić 'prepisivač' akademskom je građanu Vasi zbog 'duševnih boli' morao isplatiti 10 000 kuna.

Goran Mehkek / CROPIX

U akademskom se skandalu 2013. nakon gostovanja u Nedjeljom u 2 našla i bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. Voditelj Aleksandar Stanković ju je , naime upitao kako se točno zvao njen diplomski rad na Prometnom fakultetu. Umjesto da mu odgovori, bivša županica mu je rekla 'neću vam to odgovoriti, nisam se pripremila na to pitanje'. Uistinu, neobično, zar ne?

Inače se godinama govorilo da su se ispiti i diplome na Fakultetu prometnih znanosti prodavali vrlo povoljno, a to je i otkriveno aferom indeks 2008.

U lažima oko diplome otkrivena je i Vladimira Palfi, siva eminencija Živog zida, supruga predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića. Palfi se naime na izbornim listama potpisivala kao dipl. ing. Građevinskog fakulteta. Kasnije je ustanovljeno da uopće nema diplomu Građevinskog fakulteta, a nema ni podataka da je završila prvu godinu na građevini. Njeno ime ne nalazi se u registrima na osječkom, niti na zagrebačkom Građevinskom fakultetu, a kada su mediji od nje zatražili da diplomu pokaže i tako zaustavi špekulacije, ona to nije učinila.

Cropix/arhiva

Državni službenici, prvaci u plagiranju

Čini se da su u Hrvatskoj za dobivanje posla u državnoj službi ključne samo dvije stvari: dobra veza i lažna diploma. O u prilog tome govore brojni skandali u lokalnoj samoupravi, državnim institucijama, a od ove prakse izgleda nisu cijepljena ni ministarstva što pokazuje najnoviji slučaj u resoru ministrice Divjak. O točnom broju otkrivenih lažnih diploma u 2018. poslali smo upit Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, koja je nadležna za provođenje inspekcija, no do zaključenja ovog teksta od njih nismo dobili odgovor.

U kolovozu 2014. šokirao nas je podatak da su u Zagrebačkom holdingu nakon inspekcije otkrivene čak 263 osobe s lažnim srednjim i visokim stručnim spremama. Gradonačelnik se branio da u gradu nema ni jednoga zaposlenoga s lažnom diplomom.

Damjan Tadic / CROPIX

Zanimljiv je i slučaj Mladena Jozinovića, direktora centra za raspolaganje otpadom Piškornica, koji navodno ne samo da je krivotvorio diplomu i predao je kao dokaz o visokoj stručnoj spremi, već je i sam sa sobom ugovarao i nalagao isplate novca društva, kao i bonuse za dobar financijski rezultat. Sumnja se da je tako sebi pribavio korist od 1 470 000 kuna, pisali su mediji. Kada je zbog malverzacija dobio otkaz u Piškornici 'za nagradu' ga je zaposlio teksaški milijunaš u jednoj velikoj korporaciji za gospodarenje otpadom.

Skandala s lažnim diplomama nije pošteđen ni HRT. Zbog toga je 2015. troje zaposlenika dobilo izvanredni otkaz, a već iduće godine otkriveno je još 16 nevjerodostojnih dokumenata- četiri diplome i 12 srednjoškolskih svjedodžbi. Navodno je 2014. sama pomoćnica ravnatelja otkrivena s lažnom diplomom. Potonja uopće nije ni imala diplomu, već samo potvrdu o školovanju sa sveučilišta u Mostaru.

Mostarom, regionalnom prijestolnicom krivotvorenja diploma, kruži šala da se tamo može diplomirati dok čekaš da ti servisiraju automobil koji ti se slučajno pokvario dok si onuda prolazio. Da to nije daleko od istine, pokazuje nedavni razvoj događaja u susjednoj nam zemlji koju tresu još bizarniji skandali s lažnim diplomama.

Istraživačkoj novinarki Žurnala Azri Omerović trebalo je samo 17 dana i 10.000 kuna da stekne diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja vrijedi u cijeloj BiH i u svim zemljama Europske unije. Diplomu je dobila i prije nego što je uspjela sakupiti svu dokumentaciju potrebnu za njeno izdavanje. Njoj, očito, nije falio ni jedan papir jer je imala dovoljno onih šuškavih.

Blaženka Divjak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

plagijat

lažne diplome

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter