Prekretnica u odnosu

Sjeverna Koreja ove godine nije testirala ni jednu nuklearnu raketu. Trump se time hvali, no je li to njegova zasluga?


Mia Mitrović
27.12.2018.20:00
Sjeverna Koreja ove godine nije testirala ni jednu nuklearnu raketu. Trump se time hvali, no je li to njegova zasluga?
Reuters

sažeto

Godina na izmaku počela je Trumpovim tvitom da ima veću nuklearnu tipku od Kima, a završila smirivanjem tenzija 


Mia Mitrović
27.12.2018.20:00

Sjeverna Korea u 2018. nije ispalila ni jedan jedini projektil, no to nije samo Trumpova zasluga. Sjeverna se Korea igrala sa svojim raketama prije i poslije američkih izbora i Trumpove inauguracije. Eksperimentiranje je dostiglo vrhunac u 2017. kada je Kim Jong un naredio lansiranje balističkih raketa koje teoretski mogu stići i do američkog kopna. Testirali su i svoje do sad najjače nuklearno oružje koje je umanjena verzija hidrogenske bombe, piše NBC News.

Ne testira, ali proizvodi?

Početkom 2018. verbalni rat između Trumpa i Kima dosegao je vrhunac i sve je prijetilo katastrofom, no onda je sve prestalo, a za Sjevernu Koreju već dugo nismo čuli. Trump je svoju retoriku prema kimu toliko izmijenio da se od 'Raketka' kako ga je zvao za vrijeme njihova sukoba mladi diktator u kojeg se Trump 'zaljubio'.

Reuters

Gašenje sjevernokorejskog raketnog programa, Trump je pripisao kao svoju zaslugu. Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da to ne znači da sjeverna Korea ne razvija neko drugo oružje, a satelitske snimke pokazuju kako je režim iz testiranja oružja, krenuo u masovnu produkciju, što je u skladu s onim što je Kim najavio u svom novogodišnjem obraćanju narodu Sjeverne Koreje.

Prije nekoliko tjedana SAD je nabio Sjevernoj Koreji nove sankcije, zbog kršenja ljudskih prava koje, smatraju Amerikanci, provode visoki korejski funkcioneri. na ovaj potez Pjongjang je odgovorio prijetnjom da će se vratiti na lanjsko uvježbavanje raketa koje mogu letjeti do Amerike.

Povijesno rukovanje

I dok Trump i njegovi savjetnici sanjaju o potpunoj denulkearizaciji Sjeverne Koreje, vojni analitičari smatraju da je to praktički nemoguće. Pjongjang se nikada neće voljno odreći svog nuklearnog programa, osobito raketa koje mogu dostići američko kopno, jer smatra da su one jedino jamstvo protiv američke invazije.

Ipak, i Trumpa treba ovoga puta pohvaliti jer je prvi američki predsjednik koji se licem u lice susreo sa sjevernokorejskim 'izuzetnim vođom'.

Ova turbulentna godina koje je na izmaku započela je Trumpovim tvitom o tome kako ima veću i bolju nuklearnu tipku od Kima. Sredinu godine obilježio je njihov povijesni sastanak u Singapuru. Ako je rezultat njihova ljetnog rukovanja manje nuklearnih raketa na svjetskom nebu, svaka im čast.

Donald Trump

Kim Jong Un

nuklearni rat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter