pa, kako to?

Sjećate se naše priče o firmi koja je neadekvatno zbrinjavala zarazni medicinski otpad i na kraju protjerana iz Jaske? Sad su dobili dozovolu za zbrinjavanje u Sisku


Matej Devčić
10.07.2019.16:00
Sjećate se naše priče o firmi koja je neadekvatno zbrinjavala zarazni medicinski otpad i na kraju protjerana iz Jaske? Sad su dobili dozovolu za zbrinjavanje u Sisku
Ranko Šuvar / Cropix

sažeto

Tvrtka koja je potjerana iz Jastrebarskog sada će medicinski otpad zbrinjavati u Sisku


Matej Devčić
10.07.2019.16:00

"Siščani ne žele biti Smetliščani", poruka je to istoimene Inicijative građana iz Siska koja posljednja dva mjeseca intenzivno prosvjeduje protiv tvrtke Remondis Medison koja je, unatoč protivljenju građana, dobila dozvolu za zbrinjavanje i opasnog medicinskog otpada u njihovom gradu.

Župan Sisačko-moslovačke Ivo Žinić jučer je potvrdio da je Županija takvu dozvolu već izdala te je poručio kako medicinski otpad "ne predstavlja posebnu opasnost za građane, jer se u postupku zbrinjavanja koriste najsuvremenije tehnologije, koje otklanjaju svaku opasnost za okoliš i građane". 

Žinić je najavio kako će poslati inspekciju koja bi trebala utvrditi posluje li ova tvrtka u skladu s djelatnosti za koju je dobila dozvolu, a utvrde li se  odstupanja dozvola će biti ukinuta.

Inače, tvrtka Remondis Medison, koja obrađuje opasni medicinski otpad, protjerana je iz Jastrebarskog, a o njihovom poslovanju u tom gradu 100Posto je ekstenzivno pisao.

Ranko Šuvar / Cropix

Infektivni medicinski otpad u Jastrebarsko pristizao iz čitave Hrvatske

Naime, tijekom prošle godine tisuće stanovnika Jastrebarskog diglo se na noge nakon što je otkriveno da njemačka kompanija Remondes Medison nadomak kuća i turističkih znamenitosti već godinama svakodnevno obrađuje tisuće kilograma opasnog otpada dnevno.

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: POBUNA U JASTREBARSKOM 'Tri godine drže zarazni medicinski otpad pored naših kuća, a nitko nam ništa nije rekao'; Direktor: 'Sve je po zakonu'

Radilo se o infektivnom i potencijalno infektivnom medicinskom otpadu koji je u Jastrebarsko pristizao iz čitave Hrvatske. Tvrtka Remondis je godinama uspijevala dobivati privremene, šestomjesečne dozvole za mobilno postrojenje.

To je konkretno značilo da su svakih pola godine postrojenje u Jastrebarskom pomaknuli stotinu metara dalje, a protokom novih šest mjeseci postrojenje bi ponovno vratili na raniju lokaciju. Bila je to ta "mobilnost" mobilnog postrojenja. No, onda su odlučili napraviti trajno, stacionarno postrojenje.

Zahtjev za ukidanje dozvole stajao u ladici Ministarstva dvije godine

Da bi dobili sve potrebne dozvole morali su naručiti studiju utjecaja na okoliš, a njezin je sastavni dio javna rasprava. Iako je tvrtka zakazala javnu raspravu usred ljeta, kada je većina stanovnika na godišnjim odmorima, ipak se pročulo za namjere njemačke kompanije i nastao je kaos.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel potvrdio je tada za 100Posto da je kompanija zlorabila postupak dobivanja privremenih dozvola tako da bi postrojenje selila nekoliko desetaka metara, a predsjednik Mjesnog odbora Ivan Bakšić kazao je da je Studija utjecaja na okoliš tvrtke Remondis bila preopćenita te da nije dala točan prikaz mogućeg utjecaja obrade otpada na stanovništvo, naročito uslijed mogućih havarija i nezgoda.

Ranko Šuvar / Cropix

Da je tvrtka Remondis odavno trebalo ukinuti dozvole koje su stekli na u najmanju ruku sumnjiv način potvrdio je to za 100Posto bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović potkrijepivši svoje tvrdnje dokumentima iz kojih proizlazi da je tvrtka Remondis u više navrata 'uhvaćena' kako opasan medicinski otpad neadekvatno zbrinjava.

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Bivši ministar za 100posto: Tvrtka Remondis, koja u Jastrebarskom obrađuje 2500 tona zaraznog medicinskog otpada godišnje neadekvatno ga je zbrinjavala. Odavno je trebala izgubiti sve dozvole!

Inspekcija zaštite okoliša još je u ožujku 2016. zatražila da se Remondisu ukinu dozvole za rad, no iz neobjašnjivog razloga taj je zahtjev stajao u ladici Ministarstva zaštite okoliša gotovo dvije godine. Čitavo to vrijeme Remondis je obrađivao medicinski otpad iz većine hrvatskih bolnica te na tom poslu zarađivao ozbiljan novac.

Remondisu zabranili rad pa im dali novi period od šest mjeseci

U dokumentaciji je jasno stajalo da se zarazni medicinski otpad u Jastrebarskom tretira suprotno zakonima, no aktualni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako tvrtka, prema onome što zna ministarstvo, radi u skladu sa zakonom.

U dokumentima stoji da je Inspekcija zaštite okoliša još u ožujku 2016. godine zatražila da se tvrtki Remondis ukine dozvola za gospodarenje otpadom, a taj su zahtjev ponovili i u ožujku 2017., no tek krajem 2017. Ministarstvo je konačno donijelo rješenje kojim se Remondisu zabranjuje rad.

Da apsurd bude veći, Ministarstvo u tom dokumentu ukida dozvolu Remondisu ali sa rokom počeka od šest mjeseci, za koje vrijeme je Remondis i dalje zbrinjavao medicinski otpad iako se u tom trenutku već gotovo dvije godine znalo da ne udovoljavaju uvjetima. Taj rok istekao je 11. lipnja 2017., no umjesto da se Remondisu konačno zabrani rad Ministarstvo im je dalo novi period od šest mjeseci.

Ranko Šuvar / Cropix

Problemi s tvrtkom na površinu isplivali još 2013.

Ministarstvu zaštite okoliša poslali smo tada niz pitanja vezanih uz poslovanje tvrtke u Jastrebarskom. U njihovom odgovoru se navodi kako su dozvole za gospodarenje otpadom tvrtke Remondis Medison iz 2015. i 2016. ukinute u prosincu 2017. te da se dozvola ne može izdati na dulje od šest mjeseci, a potom kažu da je dozvola izdana na pet godina.

Isto su ustvrdili i iz tvrtke Remondis koja je u odgovoru na naša pitanja navela da je "od početka rada u Jastrebarskom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nad Remondis Medisonom provelo sedam inspekcijskih nadzora i tri uzorkovanja te su svi bili u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima".

Tada su poručili kako je u tijeku "ishođenje dozvola potrebnih za prenamjenu postojećeg mobilnog postrojenja za obradu medicinskog otpada u stacionarno, uz isti kapacitet i tehnologiju obrade kao i do sada, a sve u skladu s važećim prostornim planom", te da je "riječ je o izmještanju uređaja za obradu otpada unutar već postojeće građevine, a ne o izgradnji centra za obradu ili zbrinjavanje medicinskog otpada, kako se posljednji dana nastoji interpretirati". U tu svrhu je, kako su naveli iz tvrtke, izrađena i javno dostupna Studija o utjecaju na okoliš.

Problemi s ovom tvrtkom na površinu su isplivali još 2013. kada je u Donjem Miholjcu otkriven nedovoljno obrađen otpad koji je potencijalno opasan za ljude i okoliš, a koji je dolazio iz Remondisa.

Sisak

Remondis Medison

medicinski otpad

Jastrebarsko

dozvola

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter