'naš' miki je široke ruke, milijuni mu ne stvaraju muke

Premještanje križa platili smo milijun kuna, zlatne wc-e 1,55 milijuna kuna. Sada ćemo i drvene klupice i oltar platiti nešto manje od milijun kuna


100posto
17.11.2018.10:55
Premještanje križa platili smo milijun kuna, zlatne wc-e 1,55 milijuna kuna. Sada ćemo i drvene klupice i oltar platiti nešto manje od milijun kuna
Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Divno je znati da proračunski novac trošimo na premještanje križa, osvjetljavanje spomenika, crkvene drvene klupe, a ne na uređivanje zagrebačkih škola koje se raspadaju. Važno je da znamo prioritete!


100posto
17.11.2018.10:55

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poznat je po tome da je široke ruke, barem što se tiče dijeljenja novca iz gradskog proračuna, ali naravno samo određenima. Čisto da podsjetimo rasvjeta spomenika Franji Tuđmanu koštat će nas 800 tisuća kuna, zatim smo premještanje divovskog križa s Hipodroma na južni nasip na Savi i to za 200 metara platili milijun kuna. 

Zasigurno najbolja investicija tijekom Bandićeve vladavine bili su oni montažni zlatni wc-i čija cijena kvadrata je bila astronomskih 11,6 tisuća eura, a na kraju su građane ta dva montažna WC-a veličine devet kvadrata koštala 1,55 milijuna kuna ili 210 tisuća eura. 

A ovih je dana gradonačelnik grada Zagreba odobrio skoro milijun kuna, točnije 965.593,75 kuna za financijsku potporu Župi sv. Ivana XXIII, pape za nabavu drvenih klupa i oltara. Taj nas podatak nije previše šokirao, jer prošle godine gradonačelnik za razne crkvene potrebe iz gradskog proračuna u čak 67 navrata za potrebe župa, Katoličkog sveučilišta, provincija i samostana u Hrvatskoj i BiH dodijelio je 13 milijuna kuna, a s obzirom na brojne njegove slične aktivnosti za ovu godinu broj bi mogao biti i mnogo "raskošniji". 

I ne bi to bio ni najmanji problem, da se u isto vrijeme brojne zagrebačke škole ne raspadaju, a da ne spominjemo da u 2018. godini djeca idu u zagrebačke škole koje još uvijek imaju azbestne krovove. U gradu Zagrebu, naime, rade 82 škole starije od 50 godina, a u kakvom stanju je osnovna škola Jure Kaštelana već smo i pisali. Roditelji su prestravljeni, jer škola se doslovno, bez pretjerivanja, raspada.

Škola je stara više od 50 godina, ima probleme sa statikom, temeljima, azbestni krov...Škola je u toliko lošem stanju da je njezino propadanje vidljivo golim okom, na popucalim podovima, zidovima, jer se škola doslovno "savija". 

I problem te škole nije jedini u Zagrebu, jer slične priče u manjoj i većoj mjeri imaju i neke druge zagrebačke škole. No, jasno je da su Zagrebu djeca ipak najmanje važna, oni nisu glasači.  

S obzirom na to da je proračun grada Zagreba 9 milijardi 438 milijuna i 310 tisuća kuna, a nakon svih rashoda i izdataka gradu ostaje 7 milijardi i 670 milijuna kuna divno je znati da se taj novac i to u nebuloznim iznosima troši na premještanje križa, osvjetljavanje spomenika, drvene klupe, a ne na one najvažnije  - nove generacije djece kojima bi se trebali osigurati barem  najosnovniji uvjeti za školovanje. Drvene klupe su, ipak, bitnije.

Zagreb

Milan Bandić

proračun

drvene klupe

newsletter

Prijavite se na Newsletter