na ručku s diktatorom

Sijali teror, njihov narod nije imao što za jesti, a oni su uživali u psima, zmijama i halucinogenim biljkama


100posto
22.08.2019.12:00
Sijali teror, njihov narod nije imao što za jesti, a oni su uživali u psima, zmijama i halucinogenim biljkama
Profimedia

sažeto

O njihovim se brutalnim metodama znalo mnogo, no o navikama pri jelu gotovo ništa


100posto
22.08.2019.12:00

Svjetski diktatori uglavnom su poznati po teroru i strahovladi koju nameće režim na čijem su čelu, no njihove su biografije krcate i manje poznatim, no poprilično bizarnim detaljima. Jeste li se ikada zapitali kakvi su za stolom, odnosno što su najradije jeli? Neki su imali zaista neobične rituale, a mnogi su voljeli hranu na koju većina nas ne bi niti pomislila, poput psa ili gulaša od kobre. Knjiga "Diktatorova večera: Vodič za zabavljanje tiranina" otkriva neke od najvećih bizarnosti.

Volio je psa, kako morskog, tako i kopnenog

Sjevernokorejski diktator Kim Jong il navodno je rado jeo juhu od peraja morskog psa, ali i juhu od kopnenog, odnosno "običnog" psa. Postoji i priča da je jedna skupina žena vodila brigu da u jelima od riže sva zrna budu iste veličine.

Profimedia

Opsjednuti vegetarijanac s lošom probavom

Poznato je da je Führer Trećeg Reicha Adolf Hitler bio vegetarijanac, no mnogi ne znaju da je od mesa odustao zbog problema s probavom, odnosno zatvora i nadutosti. Kažu da je do kraja Drugog svjetskog rata jeo samo bistru juhu i pire krumpir. Panično se bojao trovanja pa je u ekipi imao 15 ljudi koji su prije njega kušali hranu. Ako nitko nije umro 45 minuta nakon jela, Hitler je mirne duše mogao jesti.

Profimedia

Prezirao francusku kuhinju

Njegov talijanski kolega Benito Mussolini obožavao je mediteransku prehranu s mnogo luka i maslinovog ulja. Francuska kuhinja za njega je bila potpuno bezvezna. Prije njegovog dolaska za stol svi su već morali sjediti, a uglavnom je objedovao za obiteljskim stolom.

Profimedia

Uvijek je zadnji ostao stajati nakon pijanke

Josif Visarionovič Staljin volio je tradicionalnu gruzijsku kuhinju - orašaste plodove, šipak, šljive, luk i dobra vina. Obroci su mu znali trajati i po šest sati, a rado je pio, te bi uvijek zadnji ostao na nogama.

Profimedia

Njegov se jelovnik temeljio na mesu, no ne baš uobičajenom

Kambodžanski komunistički diktator Pol Pot volio je "pravu mušku hranu", dakle meso. Najviše je uživao u mesu divlje svinje, srnetini, ali i gulašu od kobre. Volio je popiti konjak i kinesko vino, a čitavo to vrijeme njegov je narod umirao od gladi.

Screenshot/YouTube

Pričalo se da je kanibal

Francisco Macías Nguema je izabran kao prvi predsjednik Ekvatorijalne Gvineje, a volio je uživati u čajevima od halucinogenih biljaka. O njegovim prehrambenim navikama ne zna se puno, no govorilo se da je zapravo kanibal.

hrana

prehrana

diktatori

stol

newsletter

Prijavite se na Newsletter