netko baš jako voli filmove

Sigurno ste primijetili da tjelohranitelji Kim Jong-una stalno trče uz njegov automobil. Napokon je otkriveno zašto to rade


Matej Devčić
04.07.2019.18:00
Sigurno ste primijetili da tjelohranitelji Kim Jong-una stalno trče uz njegov automobil. Napokon je otkriveno zašto to rade
Profimedia

sažeto

Inspiraciju da njegovi tjelohranitelji trče uz njegov automobil Kim Jong-un dobio je iz filma s Clintom Eastwoodom


Matej Devčić
04.07.2019.18:00

Tjelohranitelji sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una postali su velika atrakcija tijekom prošlogodišnjeg susreta njihovog vođe s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Od tada su viđeni još nekoliko puta, a snimke kako trče pored Kimovog vozila obišle su svijet.

Dopisnica Washington Posta Anna Fifield u knjizi "Božanski savršena sudbina briljantnog druga Kim Jong-una" otkriva kako je sjevernokorejski lider ideju za ljudski štit dobio od poznatog glumca Clinta Eastwooda.

Iznimno teško se postaje tjelohraniteljem sjevernokorejskog lidera

Fifield u knjizi piše kako je Kim kao dječak gledao film "Na liniji vatre" u kojem Eastwood glumi agenta američke obavještajne službe koji je čuvao Johna F. Kennedyja i u kojem s ostalim agentima trči pored predsjednikovog automobila.

Lee Yong-Guk, bivši tjelohranitelj pokojnog Kim Jong-Ila, jednom prilikom je objasnio kako je iznimno teško postati tjelohranitelj sjevernokorejskog lidera. Kandidati koji se biraju iz redova vojske moraju proći niz tekstova, a ocjenjuje se i njihovo zdravlje, vid, izgled, osobnost te obiteljska pozadina.

Niz specijalnih mjera kako bi se zaštitilo Kima

Potencijalni tjelohranitelji moraju imati izvrsne političke preporuke i poticati iz najlojalnijih obitelji, moraju biti slične visine kao i Kim, a oni su jedine osobe koje smiju nositi oružje u njegovoj blizini. Tjelohranitelji, između ostalog, moraju znati taekwondo, odlično pucati iz oružja i bacati noževe, no najvažnije je da budu lojalni.

Iako su naoružani, uglavnom se oslanjaju na fizičku snagu u situacijama kada se trebaju izboriti s opasnostima. Kako bi se zaštitio Kim Jong-un Sjeverna Koreja primjenjuje specijalne mjere koje uključuju degustiranje hrane prije nego li mu bude poslužena, nošenje njegovog nesesera kako strane vlade ne bi mogle analizirati Kimov DNK i utvrdili od kakvih bolesti eventualno pati.

Sjeverna Koreja

Kim Jong-un

tjelohranitelji

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter