bomba koja otkucava

Zbog klimatskih promjena u Sibiru se viđaju sve čudniji prizori. Je li to konačno upozorenje svijetu?


100posto
09.07.2019.07:55
Zbog klimatskih promjena u Sibiru se viđaju sve čudniji prizori. Je li to konačno upozorenje svijetu?
Ilya Naymushin/REUTERS

sažeto

Komarci opsjedaju znanstvenike koji proučavaju ubrzano otapanje permafrosta na Arktiku 


100posto
09.07.2019.07:55

Reporterski tim američke televizije CBS News snimajući reportažu o Sibiru susreo se s neočekivanim problemom - napali su ih rojevi komaraca. 

"Komarci su posvuda. Nevjerojatno je i veoma neugodno", kazao je vođa ekipe. 

Zahvaljujući klimatskim promjenama vječni snijeg i led u Sibiru se ubrzano topi. Natprosječno visoke temperature u kombinaciji s vlagom uzrokuju porast broja komaraca i na mjestima gdje malih krvopija nema. Ubrzano zagrijavanje zraka iznad Arktičkog kruga pogoduje ranijoj pojavi komaraca, njihovom bržem rastu i duljem preživljavanju. 

Votkom protiv komaraca 

Reporterski tim stoga se zaštitio mrežama preko lica. Nagrabusio je samo kamerman koji ih nije mogao nositi dok snima. I dok je geofizičar Sergej Zimov kopao led, komarci su se oko njega rojili. Kao pravi Rus, zananstvenik se protiv komaraca bori cigaretom, votkom i ruskom ravnodušnošću.

Temperature na Arktiku nastavljaju rasti dvostruko brže nego u ostatku svijeta što je pokazalo izvješće o klimi američke vlade. Posljednjih pet godine na Arktiku bile su najtoplije otkako je počelo mjerenje, davne 1900. 

Velika opasnost 

Prije više desetljeća ruski geofizičar Zimov upozoravao je da će permafrost ugroziti svjetsku klimu ako se otopi što se na kraju i dogodilo. Njegove teorije u početku su odbacili, no svjetska ga javnost danas sluša. 

Zime su u Sibiru, kaže, duge kao uvijek, ali ne i hladne kao prije. Sjeća se ne tako davnog vremena kada njegova lopata nije mogla proći kroz zaleđenu površinu permafrosta, a sada može kopati i do dva metra u dubinu. 

Profimedia

Tlo se nekada otapalo ljeti, a zamrzavalo u studenom i prosincu što se više ne događa. Biljke, životinje i mikroorganizmi zarobljeni milijunima godina u permafrostu sada ispuštaju ugljik dioksid i metan u atmosferu što ubrzava zagrijavanje planete. Znanstvenici procjenjuju da u permafrostu ima više stakleničkih plinova nego u sveukupnom plinu, nafti i ugljenu na svijetu, a nije poznato koliko se tih plinova do sad oslobodilo otapanjem. 

klimatske promjene

globalno zatopljenje

Sibir

permafrost

newsletter

Prijavite se na Newsletter