Vjera i nacionalizam

Shvaćamo zašto papa Franjo oklijeva oko Stepinca, no patrijarh Irinej nije baš mjerilo besprijekorno moralnog vjerskog poglavara


Mia Mitrović
10.05.2019.20:00
Shvaćamo zašto papa Franjo oklijeva oko Stepinca, no patrijarh Irinej nije baš mjerilo besprijekorno moralnog vjerskog poglavara
Nikša Stipaničev

sažeto

Svi su sveci ponekad i zlikovci, u ovom slučaju čak i papa Franjo kojem bi bilo mudrije da o Stepincu porazgovara s bilo kim drugim osim 'velikog' Irineja


Mia Mitrović
10.05.2019.20:00

Katoličke vjernike i poglavare ovoga je tjedna zaprepastio odgovor pape Franje HRT-ovom dopisniku Silviju Tomaševiću na pitanje o beatifikaciji Alojzija Stepinca. Pitanje mu je postavio u neformalnoj atmosferi, u avionu kojim se pontifex vraćao iz trodnevna posjeta Bugarskoj i Makedoniji.

"Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo", kazao je papa Franjo, a njegove riječi nisu baš lijepo odzvonile u ušima hrvatskih vjernika.

Stepinčeva 'zapovjedna odgovornost'

Gledajući iz vjerničke pozicije, nismo sigurni koji je dio više zabolio hrvatsku katoličku javnost. Ovaj prvi o papinim kolebanjima oko Stepinca ili ovaj drugi u kojem je kazao da će se oko problematike konzultirati s ni manje ni više nego s poglavarom Srpske pravoslavne crkve, kontroverznim patrijarhom Irinejom.

Usprkos tome što se Stepinc javno suprotstavio nacizmu i osudio ustaške zločine te aktivno sudjelovao u spašavanju srpske djece i Židova od progona, jasno je zašto papa dvoji oko njegove kanonizacije. Bez obzira na sva njegova dobra djela, nepobitna je činjenica da je blaženi Stepinac na Kaptolu sjedio u vrijeme najgoreg ustaškog terora. Stepinac je bio nezadovoljan ustaštvom, no to ga nije spriječilo da, primjerice dodijeljuje sveti sakrament krizme mladim ustaškim vojnicima.

S druge strane, brojni hrvatski svećenici pozdravljali su i pomagali ustaški režim te omogućili da ustaško zlato otuđeno od Židova bude izneseno iz zemlje pa je na njemu, u moralnom smislu i neka vrsta zapovjedne odgovornosti. Također, Stepinac je imao vrlo ružan i seksistički stav prema ženama o čemu smo već pisali.

Nedopustivi nacionalistički ispadi

Zbog svih tih razloga, razumljivo je da papa poput Franje Stepinčevoj problematici prilazi cum grano salis, no nije baš shvatljivo da se oko toga konzultira s osobom koja nije mjerodavna niti stručna za problematiku, a to je nacionalizmu sklon patrijarh Irinej pa su šok i nevjerica koji su uslijedili nakon papine izjave razumljivi.

Franjo je svoj pontifikat između ostalog posvetio jačanju veza između katoličke i pravoslavne crkve pa je vjerojatno i ova izjava dana u tom svjetlu, no nadamo se da papa zna što radi i da ga je netko upoznao s Irinejevim nedopustivim nacionalističkim ispadima.

Jedan takav dogodio se krajem 2017. prilikom izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

"Silni svjetski moćnici rade đavolska djela, a mi trpimo posljedice. Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini", izjavio je tom prilikom Irinej koji je, baš kao i veći broj srpskih nacionalista veoma sklon globalnoj teoriji zavjere protiv Srba i srpstva, a to je stav koji je popularizirao Slobodan Milošević. Osuda genocida u kojem je stradalo 8.372 Bošnjaka s područja enklave Srebrenica (najmlađi je imao 13 godina) od ovog propovjednika Kristove riječi je izostala.

Posjetio Šešelja na sajmu knjiga 

Nije novost da Irinej Srbiju vidi i tamo gdje je nema te da svojata teritorije drugih država iz susjedstva.

"Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima", kazao je 2017. na beogradskom Sajmu knjiga te izazvao zgražanje u spomenutim državama kojima su srpski nacionalizam i teritorijalne pretenzije zagorčali gotovo stotinjak godina novije povijesti. Još jedan zgodan detalj, na istom je Sajmu knjiga godinu dana ranije dobri patrijarh posjetio štand na kojem je svoju 'beletristiku' prodavao Šešelj.

Patrijarh Irinej nije poznat samo po svom nacionalizmu već i po homofobiji što također ne može biti simpatično najnehomofobnijem papi u povijesti Vatikana. Kada su 2014. poplave poharale srpske gradove, za njih je okrivio homoseksualce i povorku ponosa.

"To je Božja opomena da se sklonimo s puta zlobe!", zaključio je tom prilikom.

Koliko vidimo iz ove situacije, svi su sveci ponekad i zlikovci, a u ovom slučaju čak i papa Franjo kojem bi bilo mudrije da o Stepincu porazgovara s bilo kim drugim umjesto s aktualnim patrijarhom koji se ni po čemu en razlikuje od ultrakonzervativnih snaga unutar hrvatske katoličke crkve s kojima Franjo ratuje otkako je sjeo na svetu stolicu. Jedina je razlika u tome što ima bradu.

papa Franjo

Alojzije Stepinac

patrijarh Irinej

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter