Serijal Mafija: Zmijska glava

Sestra Ping konobarila je u restoranu i rukovodila trgovinom ljudima u Kineskoj četvrti. Na dugogodišnju kaznu osudio ju je Bushev državni odvjetnik


Mia Mitrović
27.10.2019.08:00
Sestra Ping konobarila je u restoranu i rukovodila trgovinom ljudima u Kineskoj četvrti. Na dugogodišnju kaznu osudio ju je Bushev državni odvjetnik
iStock

sažeto

Chen Chun Ping jednima je heroina, a drugima zločinka


Mia Mitrović
27.10.2019.08:00

Na prvi pogled se čini da je mafija muško zanimanje. U stvarnosti, nije baš tako, a mnoge su žene kroz povijest neopaženo vodile svoja kriminalna carstva. Jedno od njih bilo je 80-ih i 90-ih ono Cheng Chu Ping. Vješta Kineskinja 20 je godina uspješno organizirala prijevoz ilegalnih migranata iz Kine u SAD te rukovodila mrežom mafijaških ilegalnih financijskih operacija.

Stanovništvo Kineske četvrti zvalo ju je još Majkom zmijskih glava, što je tamošnji izraz za trgovce ljudima. Iako je toga osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu, mnogi ju njeni sunarodnjaci poštuju jer im je omogućila šansu da stignu u Novi svijet. Priča se i da je posuđivala novac onima kojima je trebalo te pronalazila šansu za rad nezaposlenima. 

Vođa Crvene garde

Velika Sestra Ping dvadeset je godina vodila ogranak kineske trijade u njujorškoj Kineskoj četvrti. Uspjela je u New York preko Hong Konga prokrijumčariti najmanje 3000 kineskih imigranata i steći bogatstvo od oko 40 milijuna dolara

FBI

Ping je imala samo 10 mjeseci kada je 1. listopada rođena Narodna Republika Kina. Odrasla je na selu na jugu kineske pokrajine, a čitvao je djetinjstvo teško radila na obiteljskoj farmi.

Svom je biografu, njujorškom istraživačkom novinaru Patricku Raddenu Keefeu ispripovijedala kako je jedno zimsko jutro veslala na drugu obalu rijeke Min kako bi pronašla drva za ogrjev. Čamac se prevrnuo i desetak ljudi završilo je u hladnoj vodi.

“Dvojica lijenčina koje su sjedile na krmi dok su ostali veslali, utopila su se. Mi ostali smo preživjeli što me naučilo da je težak rad osnova svega”, kazala je Ping prisjećajući se djetinjstva.

U vrijeme Kulturne revolucije bila je tinejdžerica i vođa Crvene garde u svom selu. Kada joj je bilo samo 15, njen otac otputovao je u SAD kao član posade trgovačkog broda. Ostao je u SAD-u raditi kao perač posuđa, a obitelji je 13 godina redovito slao novac. Imigracijska služba otkrila ga je i deportirala 1977. Po povratku u Kinu, počeo se baviti trgovinom ljudima.

Uspješna poslovna žena 

U ljeto ljubavi 1969. Ping se udala za mladića iz susjednog sela. Imali su dvije kćeri, a kasnije je rodila još tri sina. Obitelj se preselila u Hong Kong 1974. gdje je postala uspješna poslovna žena. U SAD je Ping stigla 1981. preko Kanade, a u studenom iste godine otvorila je trgovinu i nastanila se u skromnoj, ali udobnoj kućici u Kineskoj četvrti na Manhattanu.

Početkom 80-ih osjetila je da se američko-kineski odnosi popravljaju pa je iskoristila trenutak. Posao se brzo uhodao pa je vrlo brzo uspjela iz Hong Konga prokrijumčariti i vlastitu obitelj. Smislila je uspješnu shemu neprijmetnog upravljanja krijumčarskim lanca čije je postojanje vješto prikrivala drugim djelatnostima poput podmićivanja policajaca ili biznisa s nekretninama.

Reuters

FBI je za njene operacije saznao tek 1989. kada je uhićena zbog pokušaja podmićivanja policajca. Prilikom pretresa kuće, policija je pronašla popis sigurnih kuća za imigrante po cijelom svijetu. Osuđena je zbog krijumčarenja. Odslužila je samo četiri mjeseca jer joj je kazna smanjena zbog suradnje s FBI-em.

Kada je izašla iz zatvora, nastavila je s unosnim poslom. Nakon krvavog gušenja studentskih demonstracija na Trgu nebeskog mira u ljeto 1989, američka je vlada odobrila građanima Kine da emigriraju što je Ping znala iskoristiti. Veći broj imigranata privukao je njujorške i hongkonške bande što je Sestri Ping donijelo konkurenciju i stvorilo probleme. 

Brod osvojio na pokeru

Ranih 90-ih posao je za Ping cvao pa je novac zarađen na trgovini ljudima uložila u putničku agenciju, butik, a potom se bacila u nekretninski biznis. Kupila je i nekoliko restorana u Kineskoj četvrti. I ona sama u jednom od njih je radila kao kuharica i konobarica. 

Ping će u propast odvesti partnerstvo sa sunarodnjakom Ah Kayem koji će kasnije biti ključni svjedok na njenom suđenju. U samo jednom tromjesečju 1993. 25 velikih brodova s tisućama imigranata krenuli su iz njihove rodne pokrajine Fujian. Među njima i zahrđali Golden Venture kojeg je Kay osvojio na pokeru. Nakon 100 dana putovanja oceanom, brod se nasukao u blizini Queensa. Deset od 286 izgladnjelih putnika utopilo se u pokušaja bijega. 

Youtube screenshot

Kada je krenula istraga, Kay ju je odao FBI-u. Bio je i svjedok na suđenju 2005. Sudu je kazao da je Cheng postala zmijska glava primarno kao investitorica koja je put iz Azije do New Yorka naplaćivala 40.000 dolara. Međutim, istraga je pokazala da trgovina ljudima nije bila njena primarna djelatnost. Pronađeni su snažni dokazi da je upravljala ilegalnom bankovnom mrežom koja se protezala od New Yorka, preko Tajlanda i Singapura do Hong Konga i Kine te tako okretala milijune.

Oltar s fotografijom

Osim nekoliko nekretnina u New Yorku, imala je stanove u Hong Kongu i malu farmu u Južnoj Africi. Presudu je izbjegla bijegom u Kinu otkud je nastavila s biznisom, no uhićena je u Hong Kongu. Neko vrijeme borila se protiv izručenja, no 2003. je vraćena u New York. Na suđenju je dobila maksimalnu kaznu od 35 godina.

Na sudu se branila da su dokazi protiv nje namješteni, no suca Michaela Mukaseya bilo je nemoguće smekšati. Nekoliko godina kasnije postat će Bushev državni odvjetnik. Razlog toliko visoke kazne bila je havarija Golden Venturea.

Majka zmijskih glava od raka gušterače u zatvorskoj bolnici okružena svojim bližnjima. Na velikom sprovodu u New Yorku okupile su se tisuće ožalošćenih stanovnika Kineske četvrti kojima je pomogla da stignu u SAD. U Zatvoru ju je 2008. posjetio novinar New Yorkera kojem je ispričala svoju životnu priču. Kasnije je o tome publicirao knjigu ‘Zmijska glava’.

U budističkom hramu preko puta restorana na Broadwayu koji je još uvijek u vlasništvu obitelji, nalazi se oltar s njenom slikom na koji mnogi ostavljaju voće, cvijeće i pale mirise. 

trgovina ljudima

Sestra ping

zmijska glava

žene u mafiji

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter