osam godina boli za antonijom bilić

Sestra Ana se udala i živi u Rijeci, a Paravinja sada želi ponovno suđenje. Ako mu ne prođe, ide na Europski sud za ljudska prava


Mia Peretić
07.06.2019.08:00
Sestra Ana se udala i živi u Rijeci, a Paravinja sada želi ponovno suđenje. Ako mu ne prođe, ide na Europski sud za ljudska prava
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

sažeto

Paravinji se sudilo tri puta, a zadnjom presudom mu je zatvorska kazna prepolovljena s 40 na 20 godina


Mia Peretić
07.06.2019.08:00

Prošlo je osam godina otkad je Antonija Bilić, 17-godišnja maturantica srednje Trgovačke škole iz Kričaka kraj Drniša izašla iz svog doma, krenula stopirati u pravcu Splita i ušla u kamion sa sivom ceradom i plavom kabinom koji je vozio 48-godišnji Dragan Paravinja.

Robert Fajt / CROPIX

U tom trenutku počinje jedna od najvećih potraga za nestalom osobom koja je, nažalost, završila velikom tragedijom: Paravinja je nesretnu djevojku zadavio kako bi prikrio pokušaj silovanja.

U bijegu pred policijom proveo je 71 sat da bi na kraju bio uhićen na teritoriju Republike Srpske. Sudilo mu se tri puta, a nakon žalbe mu je Vrhovni sud 2017. godine prepolovio kaznu od 40 godina na 20 godina zatvora, pri čemu je sud kvalifikaciju teškog ubojstva preinačio u obično ubojstvo. Za ubojstvo mu je presuđeno 15 godina, a pet godina i osam mjeseci za pokušaj silovanja. U kaznu ulazi vrijeme od šest godina koliko je ukupno proveo u zatvoru i pritvoru.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Paravinja podnio tužbu Ustavnom sudu, želi ponovljeno suđenje

No, kako nam kaže splitski odvjetnik Željko Gulišija koji zastupa Dragana Paravinju, pravni procesi za njega još nisu završeni.

"Prije godinu dana podnio sam tužbu Ustavnom sudu da se ukine presuda, te da se suđenje ponovi zbog nezakonitih dokaza koji nisu bili izdvojeni iz spisa. Odluku suda još čekamo, mogla bi biti za šest mjeseci ili godinu dana".

U obzir dolazi i Europski sud za ljudska prava

Pitali smo ga što se sve može dogoditi, a kao jednu od opcija naveo nam je da Ustavni sud taj zahtjev odbije kao neosnovan.

"U tom slučaju čitav slučaj ćemo odvesti pred Europski sud za ljudska prava". 

Zanimalo nas je postoji li i mogućnost da Dragan Paravinja, ako nastavi sa služenjem regularne kazne od 20 godina, na slobodu izađe i ranije zbog, primjerice, dobrog vladanja.

"Postoji uvjetni otpust, no on nije karakterističan za takva kaznena djela. Stoga ne vjerujem da bi nakon odslužene dvije trećine kazne on bio pušten. U ovakvim se slučajevima kazna obično služi do kraja". 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Obitelj Bilić je bila shrvana smanjenjem zatvorske kazne

Nakon vijesti da mu je 2017. godine smanjena zatvorska kazna, obitelj Bilić je za 100posto kratko rekla da su shrvani.

"Jako nam je teško, no vjerujemo u Boga i pravdu. Nemojte se ljutiti, ali cijela obitelj je još uvijek u tuzi i boli. Pravosuđe radi svoj posao, to nije naša domena. Samo želimo nastaviti sa životom sa svojom Antonijom u srcu", rekao nam je tužno otac pokojne djevojke.

Roditelji nesretne Antonije još su, dok je trajala potraga za njezinim tijelom, rekli da su ubojici oprostili.

"Čovjek koji oprosti, rastereti i sebe od svega. Jer oprostiti za ubojstvo nije mala stvar. Ali to ne može oprostiti čovjek sam bez Boga. Nema tu snagu. Spremna sam oprostiti i kao majka i kao vjernica. U svojoj duši sam to već i učinila, da je i mom srcu lakše", rekla je gospođa Bilić.

Obitelj Bilić posljednjih godina nije davala nikakve izjave za medije, a kako doznajemo iz pouzdanih izvora, Ana Bilić, jedna od Antonijinih sestara, trenutno živi u Rijeci i ne želi javno istupati.

Admir Buljubasic / CROPIX

Nestanak djevojke potresao je čitavu Hrvatsku

Strašno ubojstvo 17-godišnje Antonije potreslo je cijelu Hrvatsku. Tjednima je čitava zemlja tražila djevojku crne kose, crnih očiju, odjevenu u bijelu majicu kratkih rukava, plavim trapericama i zlatnim tenisicama. 

Tjedan dana nakon nestanka policija je na temelju iskaza građana objavila fotorobot vozača kamiona u koji je ušla Antonija. Pokrenuta je najveća potraga u povijesti GSS-a, a provjereno je više od 300 osoba. Par tjedana kasnije policija je u spornom kamionu, zaustavljenom kod Sv. Roka pronašla Antonijine vlasi, slinu i krv, te povezala kamion s vozačem koji je u njemu bio na dan djevojčina nastanka. U MUP-u su tada naveli kako je Dragan Paravinja i službeno osumnjičenik, te kako je Hrvatska za njim raspisala međunarodnu tjeralicu. 

Jure Miskovic / CROPIX

Priznanje nakon ispitivanja

26. lipnja Paravinja je uhićen nakon tri dana skrivanja po Donjim Srđevićima u Republici Srpskoj u blizini kuće njegovog ujaka. Tijekom ispitivanja policiji je priznao da je Antoniju zadavio i njezino tijelo bacio u rijeku Krku. 

U kamionu ju je povezao samo s jednim ciljem

Prema iskazu koji je dao policiji nakon uhićenja, nesretnu je djevojku povezao isključivo s jednim ciljem, a nasrnuo je već nakon nekoliko minuta vožnje, pisao je Jutarnji list 2011. godine.

"Zamračilo mi se pred očima... izgubio sam kontrolu kad me počela vrijeđati na nacionalnoj osnovi!", rekao je tada policijskim istražiteljima. Antonija je odbila njegovo udvaranje i tražila da zaustavi kamion. Svađa je prešla u naguravanje i tučnjavu, on je zaustavio kamion i tada mu je, kako je tvrdio, pao mrak na oči. 

Tvrdio da ju je ubio, no ne i silovao. Policija je sumnjala u njegov iskaz

Policiji je rekao da ju je ubio, no da ju nije silovao, te da se kamionom nastavio voziti prema obližnjem mostu na rijeci Krki s kojeg je bacio tijelo.

U Ravnateljstvu policije RH smatrali su da se njegovom iskazu ne može u potpunosti vjerovati.

"Dakako da nećemo povjerovati svemu što kaže! Riječ je o teškom sociopatu, osuđivanom za silovanje!", podsjetio je tada Milijan Brkić, zamjenik ravnatelja policije RH, koji je i osobno saslušavao Paravinju, pisao je Jutarnji.

Tada je krenulo češljanje terena, šibenski su vatrogasci crpkama isušili jezero Brljan kraj Oklaja, no Antonijinom tijelu nije bilo ni traga.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Pregledali su i šire područje: akumulacijsko jezero, područje uz cestu Drniš - Split, te tok rijeke Krke od Manojlovačkoga slapa do hidrocentrale Miljacka.

No, ispostavilo se da je Paravinja lagao, a sve to koštalo je više milijuna kuna. 

Niksa Stipanicev / CROPI

Ostaci identificirani više od 500 dana nakon nestanka

U studenome 2012. godine u blizini kamionskog parkirališta u selu Fulaje, na državnoj cesti Duga Resa - Josipdol - Senj, pronađene su ljudske kosti. Prvi rezultati Zavoda za sudsku medicinu potvrdili su da kosti pripadaju mlađoj ženi, a naknadne analize potvrdile su da ostaci pripadaju Antoniji Bilić. Identificirani su više od 500 dana nakon njezinog nestanka. 

Antonija je sahranjena 5. prosinca 2012. na groblju sv. Ivana u drniškom naselju Badanj, pri čemu su njen lijes, prema želji obitelji, nosili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ante Cizmic / CROPIX

Sudili mu tri puta, na zadnjem suđenju smanjili kaznu

Suđenje Draganu Paravinju počelo je 2012. godine, dva je puta ponavljano, a suđeno mu je ukupno tri puta. Presuda od 40 godina zatvora potvrđena mu je i u dva ponovljena suđenja, no Vrhovni sud mu je prije dvije godine prepolovio kaznu s 40 godina na 20 godina zatvora. 

Gutao staklo i žilete, na kraju tvrdio da su mu dokazi podmetnuti

Tijekom svih procesa Paravinja je imao razne eskapade: 2014. godine je apelirao da suđenje bude otvoreno jer, kako je izjavio, sud manipulira prema javnosti. 2015. godine je iz sudnice udaljen jer je narušavao red i grubo vrijeđao dostojanstvo suda, a nakon čitanja optužnice požalio se da je progutao staklo, nakon čega je rasprava privremeno prekinuta.

Niksa Stipanicev / CROPIX

U bolnici mu nije utvrđeno nikakvo krvarenja, pa je vraćen na sud gdje je vrijeđao i narušavao red. Godinu prije je hospitaliziran jer je progutao tri britvice koje je kupio u zatvorskoj kantini, a na zadnjem suđenju tvrdio je da su mu dokazi podmetnuti te da on nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. 

S obzirom da Paravinja ni zadnjom presudom očito nije zadovoljan, te čeka odgovor Ustavnog suda po tužbi za ukidanje presude, tek treba vidjeti kakav će kraj imati njegovi pravni procesi.

smrt

suđenje

kazna

nestanak

Dragan Paravinja

Antonija Bilić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter