video: naši hvatači oluja

Senjski lovci na oluje otkrivaju zašto je nevrijeme za njih vrijeme, kako su preživjeli udare vjetra od preko 200km/h, te zašto toliko vole 'Senjsku Buru'


Mia Peretić
13.07.2019.14:00
Senjski lovci na oluje otkrivaju zašto je nevrijeme za njih vrijeme, kako su preživjeli udare vjetra od preko 200km/h, te zašto toliko vole 'Senjsku Buru'
Screenshot / Facebook / Storm Chasing Team Senj

sažeto

Ovaj smo put 10 pitanja postavili hrabrim momcima iz Senja koji buru od koje bismo mi pobjegli glavom bez obzira smatraju povjetarcem 


Mia Peretić
13.07.2019.14:00

Ako na vijestima čujete da puše olujna bura, prvi vam je poriv zatvoriti prozore i ostati u kući. Pa nitko normalan neće van po tom vremenu. Nitko osim ekipe Storm Chasing Teama Senj, odnosno senjskih hvatača oluja koji tada izlaze na teren. Kako pišu na svom Facebook profilu, spojila ih je ljubav prema fotografiji i nevremenu, a koliko su hrabri, a neki će reći i ludi, dokazuje činjenica da su se 24. siječnja ove godine izložili pravoj opasnosti kada su se uputili tik do tvrđave Nehaj kako bi izmjerili udare bure.

Rezultat? U 11 sati izmjerili su jačinu od čak 189 kilometara na sat. No, za njih je to prava sitnica jer ovi momci su spremni na olujnoj buri popiti čašu vina i to izvesti sa stilom. Senjski Stormchaseri ili po naški, hvatači oluja, otkrili su nam sve o ljubavi spram nevremenu, postoji li nešto što bi se opisalo kao njihova najdraža nepogoda, koja je najopasnija situacija u kojoj su se našli, te kakve avanture planiraju u budućnosti.

Na kraju, na svom Facebook profilu Storm Chasing Team Senj pišu:

"Jer nevrijeme je vrijeme za nas!"

Za početak, što rade hvatači oluja, odnosno Storm Chaseri?  

Stormchaser se ne postaje, stormchaser se rađa. No, za ovo nema nekog treninga nakon kojeg možete reći da ste vi sada postali stormchaserom. Morate poznavati vremenske prilike, paziti na sigurnost, poštovati prirodu, ali i voljeti fotografiju, te imati želju da za dobru fotku u svako doba dana i noći izađete van i zabilježite vremensku (ne)priliku. 

Odakle vam ideja za 'hvatanje oluja' i kada ste počeli?  

Storm Chasing Team Senj neslužbeno se okupio 2013. godine. Mi smo zaljubljenici u vremenske prilike i ne prilike. Najprije smo krenuli zbog fotografiranja munja, a kasnije je ta ljubav prerasla u lov na sve ostale vremenske nepogode.

Koliko vas ima u ekipi?

Za sada nas ima sedmoro, a ekipu čine Dinko Brozičević, Lucijan Španić, Nino Salkić, Karlo Uković, Mario Devčić, Marko Fero, Toni Popović. Svi smo s područja grada Senja, različitih smo zanimanja i godišta, no svi smo zaljubljenici u fotografiju, oluje i Senj. Nadamo se da će nas biti još i više. 

Koja vam je omiljena vremenska (ne)prilika?

Naravno, ona po čemu je Senj poznat. Dakle, naša "Senjska Bura".

Odakle tolika ljubav prema 'Senjskoj buri'? Obično se ljudi od bure sklanjaju

Ona je zaštitni znak grada Senja, naš privatni vjetar i naša sugrađanka. Senjani se ne zatvaraju u kuće kada ona puše. Za razliku do drugih elementarnih nepogoda, ona je nepredvidiva. Zimi je žestoka i hladna, u ljeti, posebno tijekom srpnja, to je suh i topao vjetar, u narodu još poznat kao "sušac" zato što imate osjećaj kao da stojite ispred fena. 

Takav vjetar se malo gdje može doživjeti, a očito se sviđa i turistima koji se zbog nje vraćaju u naš grad pod Nehajem. Jedna je ekipa filmaša došla čak iz Japana. Tamo takvog vjetra nema, pa su o senjskoj buri snimili dokumentarac. Isto je učinila ekipa iz Austrije, s njima smo i surađivali tijekom snimanja. Zato smo, zbog efikasnijeg rada i zalaganja za promociju grada Senja i Senjske Bure, 2019. godine odlučili i formalizirati naš tim te osnovali udrugu "Storm Chasing Team Senj".

Osim što je volite, ima li nekih konkretnih pozitivnih efekata bure?

Pa evo, nije da u Senju baš nema gripe, no nema je ni približno kao drugdje u Hrvatskoj. Zbog bure je kod nas zrak čišći, bolje se diše, a možemo se pohvaliti da je zbog bure Senj, uz Hvar, jedan od najsunčanijih gradova na Jadranu.

Kako izgleda jedna akcija Stormchasera, možete li nam to malo opisati?

Prije izlaska na teren gledamo vremensku prognozu, pratimo radare i aplikacije. One predviđaju ili prikazuju vanjske vremenske uvjete. Mjesto sastanka dogovaramo u grupi na društvenim mrežama, a nekad se okupimo u manje od pet minuta. No, nekad bude i neuspjeha. Primjerice, znalo nam se dogoditi da u jednoj noći na teren izađemo par puta, a na kraju od svega ne bude ništa. Nakon izlaska, utvrdimo smjer dolaska nevremena, a na temelju toga određujemo lokacije snimanja i mjerenja. Na kraju sve objavljujemo na našoj Facebook stranici. 

Koja je bila vaša najopasnija avantura?

To bi sigurno bila situacija iz veljače 2016. godine. Dakle 17.02. smo mjerili udare bure na tvrđavi Nehaj i kolegu Dinka, koji je ležao na pijesku, udar vjetra od 200 km/h podigao je s tla i bacio dva metra dalje. No, srećom, on je tada prošao bez ozljeda jer smo brzo reagirali. Dakle, sigurnost nam je uvijek prioritet, a kada puše takva orkanska bura, koristimo sigurnosne pojaseve i konope.

Kako ste došli na ideju da popijete piće na buri?

Dakle, radi se o videu u kojem na duhovit način zapravo prikazujemo kako je živjeti s tim jakim vjetrom. Kao što možete vidjeti, popiti piće na buri nije nimalo lako, ali mi smo pokazali da je moguće. Filmić je snimljen na kuli Nehaj i taj smo skeč htjeli napraviti kako bismo zahvalili svima koji nas prate. 

Koji su vam planovi za budućnost, imate li neke avanture u planu?

Radimo na promociji i brendiranju "Senjske Bure" u suradnji s gradskim institucijama. Također, radimo na unaprjeđenju naše opreme za mjerenje bure, pa kupujemo i novu. To će nam pomoći u daljnjem radu. Imamo mnogo planova, no naprijed grabimo polako. Još ćete čuti za nas, to je sigurno.

bura

Senj

Storm Chasing Team Senj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter