Kao u srednjem vijeku

Seljani ubili ženu i njezinu djecu jer su bili uvjereni da je vještica


100posto
03.02.2019.08:00
Seljani ubili ženu i njezinu djecu jer su bili uvjereni da je vještica
Reuters

sažeto

Među šestoricom uhićenih nalazi se i lokalni vrač, a goni ih se po Zakonu o sprječavanju lova na vještice


100posto
03.02.2019.08:00

Žena i njezino četvero djece, među kojima je bila i 10-mjesečna ubijeni su u Indiji, zbog ovog zločina uhićeno je šestero muškaraca. Oni su nesretnu ženu ubili zbog sumnje da je vještica koja je ubila djevojku, priopćila je tamošnja policija, piše Libela. Seljani su provalili u ženinu kuću u državi Odisha te su nesretnici nasmrt pretukli poljoprivrednim alatima kao i njezinu djecu. Nakon svega tijela su im bacili u bunar.

Među šestoricom uhićenih nalazi se i lokalni vrač, a goni ih se po Zakonu o sprječavanju lova na vještice, koji je očito s razlogom na snazi u toj zemlji.

Nije rijedak slučaj da se muškarce i žene optuži da su vještice

"Priznali su da su počinili ubojstvo zbog sumnje da je žena vještica", kazao je voditelj policije Thomson Reuters Foundationu, dodajući kako ih je pritužba supruga ubijene žene, koji je bio odsutan na dan ubojstava, potaknuo na lov na osumnjičene. "Još bi dvoje do troje ljudi moglo biti uhićeno u nadolazećim danima".

U nekim dijelovima Indije nije rijetkost da se i muškarci i žene proglašavaju vješticama te ih se napada ili ubije. To je pogotovo običaj među siromašnim i plemenskim zajednicama. U 2016. zabilježena su 134 slučaja ubojstava povezanih s lovom na vještice, a Odisha je zabilježila najviše incidenata nakon susjedne države Jharkhand, prema podacima Državnog ureda za evidenciju zločina.

ubojstvo

Indija

vještica

newsletter

Prijavite se na Newsletter