4 GODINE IGRANJA 'LOVICE' S AMERIKOM

Sedam poruka koje Edward Snowden ima za tebe


Sandra Pudja
20.05.2017.15:15
Sedam poruka koje Edward Snowden ima za tebe
REUTERS

sažeto

Ako si zviždač, cijeli svijet će biti protiv tebe, ali ćeš i u cijelom svijetu negdje naći veliku podršku


Sandra Pudja
20.05.2017.15:15

Bliže se četiri godine od kad je Edward Snowden pobjegao u Hong Kong, prije nego ga se dohvate Američke Sjedinjene Države (SAD) koje ga kazneno progone zbog špijunaže. Na "put" je otišao 23. lipnja 2013., devet dana nakon što je službeno pokrenut progon.

Snowden je prije toga radio kao zaposlenik CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, a te je godine u javnost je uz pomoć novinara pustio dokumente koji dokazuju da su SAD hakirale računala diljem svijeta. Danas živi u Moskvi, iako se tužitelji nadaju da će ga 'prijateljstvo' između tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da Snowdena smatra izdajicom, konačno dovesti pred fotelju američkih sudaca.

Evo nekoliko stvari koje moraš znati o njemu i o tome što njegove poruke znače za tvoj život.

1. Pokazao je da su SAD špijunirale računala diljem svijeta

Snowden je otkrivanjem dokumenata zapravo pokazao kako postoji tzv. PRISM program. PRISM je bio špijunski program u sklopu kojeg su se prikupljali podaci od velikih tehnoloških kompanija poput Googlea, Facebooka i Microsofta, da bi se unaprijed prepoznale potencijalne prijetnje za SAD.

Snowden je više puta u intervjuima objasnio da to znači da su podaci i potpuno nedužnih, "običnih građana" dolazili do računala zaposlenika NSA. Oni možda nisu imali baš nikakve koristi od njih, no ključno je da je tako bila hakirana privatnost, bez znanja građana i bez dozvole.

REUTERS

2. Špijuniranje postoji još uvijek, a Vlada zna više o tebi nego što si mislio

Čak i u jednoj 'maloj Hrvatskoj' država ima pravo zatražiti određene podatke o vama koji se tiču korištenja interneta. Uzmimo za primjer Facebook. Hrvatska je prošle godine od Facebooka zatražila uvid u podatke o 53 profila. Facebook je obradio 47 zahtjeva za 53 profila. Neke od podataka u tim slučajevima otkrio je hrvatskoj državi u 93,62 posto slučajeva.

Facebook upozorava i kako čuva podatke s profila oko kojih se vežu istrage zbog kaznenih djela na rok od 90 dana, a Hrvatska je Facebooku uputila četiri takva zahtjeva u prvih šest mjeseci 2016. godine. U takvim, zaštićenim slučajevima, subjekti upita – građani – ne dobivaju informaciju o tome da se zadire u njihove podatke na Facebooku.

via GIPHY

3. Svi tvrde da su tvoji podaci sigurni, no to baš ne mora biti tako

Za mnoge programe koje je objavio nisu znali ni njegovi kolege iz NSA, a kad im je otkrio svi su ga jednoglasno upozorili da ne progovori o tome "jer će ga to uništiti". No on i danas ponavlja da je najjasniji dokaz labilnosti čuvanja tih podataka činjenica da je praktički "odšetao s njima" iz najčuvanijih prostora američke službe sigurnosti.

via GIPHY

4. Nije problem u tvojim golim fotografijama, nego u tome zašto bi vladi trebale

"Ne bi trebao promijeniti svoje ponašanje zato što neka agencija vlade svoj posao radi pogrešno. Ako žrtvujemo svoje vrijednosti zato što se bojimo, znači da nam nije baš previše stalo do tih vrijednosti", rekao je Snowden u razgovoru s Johnom Oliverom 2015., koji ga je pitao znači li da, primjerice, moramo prestati slati svoje golišave fotografije partnerima ako ne želimo da ih netko drugi vidi.

Nije, dakle, toliki problem što radimo u "privatnom" chatu, nego zašto bi država bez našeg znanja imala mogućnost proviriti u njega, ako nije sigurna da je to potrebno.

via GIPHY

5. Demokracija ti nudi mogućnost da se boriš

Kako je to sam rekao u intervjuu koji je 2014. dao za NBC, "ono što je legalno, ne mora uvijek biti i dobra stvar". Više puta je i ranije ponovio da je spreman odslužiti svoje vrijeme u zatvoru kada do toga dođe, ali da želi fer suđenje koje neće otvoriti prostor za kažnjavanje budućih zviždača.

"Ako dobrovoljno dopustiš da te predstave kao negativan primjer, ako dobrovoljno pristaneš provesti cijeli život u zatvoru, radije nego neko kratko vrijeme, (...) da bi izašao jači i inspirirao druge ljude da se bore protiv takvih politika - činiš li dobro ili činiš zlo?", rekao je.

6. Teško je potaknuti ljude da ih zanima ova tema...

U intervjuu koji je 2015. dao Johnu Oliveru rekao je da razumije da temu špijuniranja od strane Vlade ne mogu svi razumjeti, ali i da ih možda ne zanima. "Ne možeš očekivati da svi budu informirani. Učinio sam to da američkom narodu dam priliku da odluče za sebe o tome kakvu Vladu žele", rekao je.

via GIPHY

7. ... ali kad im pokažeš što to znači za njihov život, svima je jednako stalo do privatnosti podataka

John Oliver je u sklopu svoje emisije Last Week Tonight prikazao kako je malo potrebno da ljudi shvate da se slučaj Snowdena dotiče njihovog života. Preveo im je sve složene pojmove u tzv. "Dick Pics" program, tj. predstavio ga kao program 'koji skuplja njihove gole fotografije'. Pogram koji se tako zove zapravo ne postoji, no prikupljanje fotografija i poruka koje šaljemo putem interneta današnja je stvarnost. Sve se to negdje memorira, a kompanije koje su u vlasništvu društvenih mreža prodaju podatke o našim navikama i objavama oglašivačima, koji prema njima kroje oglase na našem newsfeedu.

Kad se to tako predstavi, ovakvi programi više se ne čine kao nešto što nas se ne tiče, i počinju nas zabrinjavati.

 

technomad

špijunaža

hakiranje

Edward Snowden

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter