ista prava kao u ostatku eu

SDP želi legalizirati uzgoj medicinske marihuane


Ružica Matić
03.02.2017.09:40
SDP želi legalizirati uzgoj medicinske marihuane
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Ovom mjerom posebno doprinosimo gospodarskom razvitku zemlje, kaže Siniša Varga


Ružica Matić
03.02.2017.09:40

Klub zastupnika SDP-a u saborsku je proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga te Prijedlog zakon o kvaliteti i logistici u zdravstvu. Usvoji li Sabor ova dva prijedloga hrvatski poljoprivrednici – proizvođači konoplje imat će jednaka prava proizvodnje i trgovine konopljom kao i proizvođači u drugim članicama EU. Konoplja koju će uzgajati mora biti na sortnoj listi Europske unije i imati udjel THC-a, psihoaktivne tvari zbog koje je ova biljka popularna kao ulična droga, manji od 0.2 posto.

„Na ovaj način omogućava se uzgoj medicinskog kanabisa od strane ovlaštenih farmaceutskih tvrtki, kao na primjer Imunološkom zavodu. Protokol je isti kao i dugogodišnji uzgoj maka radi proizvodnje morfija. Također njime se omogućava hrvatskim proizvođačima da se industrijskom kanabisu iskorištava cijela biljka u industrijske svrhe, jer danas je ograničena upotreba samo na sjemenke, a ostatak biljke se baca u otpad. Ovom mjerom posebno doprinosimo i gospodarskom razvitku zemlje, a donosi i lakše omogućavanje kontrole novih sintetskih droga i njihovo otkrivanje,“ rekao je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

Nikola Ljubojević

SDP u priopćenju dodaje kako Zakonom o suzbijanju zlouporabe treba droga definirati pojam novih droga, kako bi se osiguralo sankcioniranje i osnova za postupanje do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, a ujedno i stvorio temelj za donošenje generičke liste. Uredili bi se i uvjeti za uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te uvjeti za izradu, posjedovanje i promet droga i tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, nadzor nad uzgojem biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te nad izradom, posjedovanjem i prometom droga i tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, mjere za suzbijanje zlouporabe droga, sustav za prevenciju ovisnosti te pomoći ovisnicima i povremenim uzimateljima droga.

Prijedlogom Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu SDP želi uvesticertifikacije zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava i privatnih zdravstvenih radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost te koordiniranja i upravljanja logističkim poslovima u zdravstvu, kako bi se postigla viša razina sigurnosti pacijenata i smanjenje rizika po njihov život i zdravlje.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter