SMIJEŠNO I ŽALOSNO

SDP-ovci osmislili kviz o Barišiću, moguće ga je riješiti bez prepisivanja


Juraj Filipović
09.02.2017.16:05
SDP-ovci osmislili kviz o Barišiću, moguće ga je riješiti bez prepisivanja
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

SDP-ovci su saborskim zastupnicima podijelili satiričan kviz koji aludira na paradoksalnu situaciju u kojoj se nalazi još uvijek aktualni ministar obrazovanja - Pavo Barišić


Juraj Filipović
09.02.2017.16:05

Uoči današnje rasprave na sjednici Hrvatskog sabora o imenovanju članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te izglasavanja povjerenja ministru obrazovanja Pavi Barišiću, na saborskim klupama osvanuo je prilično zanimljiv materijal.

Naime, oporbeni zastupnici iz kluba SDP-a osmislili su kviz kojeg su podijelili svim saborskim zastupnicima. Kviz je zapravo satirične prirode i aludira na paradoksalnu situaciju u kojoj se nalazi još uvijek aktualni ministar obrazovanja - Pavo Barišić. Na kraju kviza je i simbolična rečenica – „Obrazovanje nije prepisivanje“.

Primjera radi, prvo pitanje kviza glasi:

„Znate li koji je znanstvenik prije 8 godina držao 19 kolegija i to na četiri sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Zadru, odnosno odradio 450 sati po semestru za što su potrebne, posebne, nadnaravne moći."

a)   Profesor Baltazar

b)   Pavo Barišić

c)   Batman

Sabina Glasovac/Facebook

Fotografijom kviza na svojem Facebook profilu pohvalila se SDP-ova zastupnica iz Zadra,  Sabina Glasovac.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u prosincu prošle godine donio je mišljenje prema kojem je Barišić plagirao, odnosno bez navođenja prenio dijelove svojeg rada 'Does Globalization Threaten Democracy', objavljenog 2008. u časopisu Synthesis philosphica.

Međutim, sudeći prema najnovijim informacijama tu nije kraj aferama Pave Barišića. Navodno je protiv njega podnesena nova i prilično ozbiljnija prijava za tzv. autoplagijat. U spornom dokumentu stoji da je Barišić prijavljen u Njemačkoj zbog autoplagiranja svoje vlastite doktorske disertacije 'Welt und Ethos' obranjene 1989. U tom smislu postoji velika mogućnost da ministar u resoru obrazovanja ostane bez doktorske titule.

U spomenutoj prijavi se tvrdi da je čak 80 posto Barišićevog doktorata, preuzeto iz njegovog magistarskog rada.

Napomenimo, unatoč aferama kojima je ministar opterećen, premijer i predsjednica još uvijek se ne odriču Barišića, iako je znanstvena zajednica prethodnih tjedana oštro reagirala u vezi cijelog slučaja.

kviz

SDP

Hrvatski sabor

Pavo Barišić

Sabina Glasovac

ministar obrazovanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter