BIJESNI ZBOG ODLUKE SUDA

SDA negoduje zbog činjenice da će Dodik i dalje moći lupetati kako je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističke postrojbe


Matej Devčić
06.03.2019.18:00
SDA negoduje zbog činjenice da će Dodik i dalje moći lupetati kako je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističke postrojbe
CROPIX

sažeto

Obitelj Alije Izetbegovića tužila je Dodika za klevetu, no sud je odbacio njihov tužbeni zahtjev


Matej Devčić
06.03.2019.18:00

Verbalna prepucavanja između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića traju već godinama.

Izetbegović, naime, za Dodika tvrdi da je opasan i da želi srušiti mir u BiH, a Dodik Izetbegoviću posljednjih godina često spočitava prošlost njegova oca, Alije Izetbegovića.

Dodik je u nekoliko navrata izjavio da je Izetbegovićev otac, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik zloglasne "Handžar divizije", koja se borila na strani nacista.

O nacističkoj prošlosti Alije čuo "iz nekih izvora"

Prije četiri godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao svjedok obrane u procesu protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, Dodik je kazao kako je informaciju o nacističkoj prošlosti Alije Izetbegovića dobio "iz nekih izvora", no nikada nije konkretizirao od kojih, pa ispada da se vodio onim "rekla-kazala" principom.

Robert Fajt / CROPIX

Članovima obitelji Izetbegović nije preostalo ništa drugo nego tužiti Dodika zbog klevete. Slučaj je trebao biti jednostavan: oni su tužili predsjednika RS-a, a on je svoje tvrdnje o Aliji Izetbegoviću trebao dokazati na sudu.

Kako to biva na ovim prostorima kada je u pitanju sudstvo i politika, Općinski sud u Sarajevu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev obitelji Izetbegović. Za sud je situacija čista - Alija Izetbegović je povijesna ličnost, a rasprava o takvim stvarima se očito ne može voditi u sudnici. Povijest ostavite povijesti, sukus je to nepravomoćne odluke suda na koju se Izetbegovići mogu žaliti.

Kad je čuo da rade film o Izetbegoviću, ispalio da treba snimiti film i o Karadžiću

O svemu se oglasila i SDA-a kojoj je odluka suda puko izrugivanje s pravdom i zdravim razumom. Dodik laže, poručuju, a sudu skreću pažnju na, kako tvrde, nedvosmislene dokaze da je Izetbegović bio pripadnik partizanskih snaga.

"Sud u Sarajevu ovim je poslao poruku da je u BiH svakome i sve dozvoljeno, pa i iznošenje očiglednih laži", poručuju iz SDA te očekuju da se u drugostupanjskoj presudi slučaj riješi u skladu sa Zakonom.

Dado Ruvic / CROPIX

Koliki je Alija Izetbegović trn u oku Dodiku možda će dočarati i jedna zanimljiva crtica iz 2017. Naime, kada je turska državna televizija (TRT) najavila da će producirati dramsku seriju o liku i djelu Alije Izetbegovića, Dodik se silno naljutio.

A onda je u svom općepoznatom stilu ispalio popriličan bizarluk: "Ako može Alija Izetbegović imati taj film, uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi."

BiH

Sud

tužba

Milorad Dodik

Bakir Izetbegović

Alija Izetbegović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter