rusi traže svojih 1,1 milijardu eura

Sberbank: Agrokorov dug sad je dug države i Hrvatska nam ga treba podmiriti


Ružica Matić
06.10.2017.15:35
Sberbank: Agrokorov dug sad je dug države i Hrvatska nam ga treba podmiriti
Reuters

sažeto

"S obzirom da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sada vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas", rekao je drugi čovjek Sberbanka 


Ružica Matić
06.10.2017.15:35

Dan nakon objave rezultata revizije o Agrokoru koja pokazuju kako je uprava koncerna pod vodstvom Ivice Todorića lažirala financijska izvješća, ruska državna banka Sberbank poručila je kako im je Hrvatska dužna podmiriti 1,1, milijardu eura Agrokorova duga. Poruka stiže uoči posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Moskvi. 

Potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev u intervjuu za Interfax kazao je da je dug Agrokora prema toj ruskoj državnoj banci sada dug hrvatske države, koji bi ona trebala podmiriti, javlja Hina.

"S obzirom da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sada vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas", kazao je Poletaev za tu rusku novinsku agenciju, prenosi Bloomberg.

Agrokor je dužan Sberbanci oko 1,1 milijardu eura. Ruska banka u potpunosti je izvršila rezervacije za taj dug.

U početku su od Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka tražili roll up za svoj zajam iz veljače, što je Ramljak odbio.  Ponudio im je novi roll up aranžman u kojem bi samo 110 milijuna eura starog kredita dobilo prioritetni status, no Rusi su to odbili i odlučili tužiti Agrokor. 

U kolovozu je Sberbank podnijela kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića i uprave Agrokora, a nada se da će "k odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje".

Nedavno je i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izrazio nadu da će se hrvatska Vlada idućih dana pozabaviti odnosima posrnule hrvatske tvrtke i njezina najvećeg kreditora, ruske državne banke Sperbank, piše Hina.

"Želimo da se ovaj problem riješi u interesu svih strana, uključujući Sberbanku i VTB", istaknuo je.

U službeni posjet Moskvi trebala bi sredinom mjeseca otići hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, što je nedavno najavio ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Agrokor

Ivica Todorić

Vlada RH

dug

Sberbank

Maksim Poletaev

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter