VIDEO: samo za 100posto franjevci testiraju pive

Saznali smo iz prve ruke kako to izgleda kada, među zagrebačkim samostanskim zidinama, franjevci proizvode i prodaju pivo


Matej Devčić
13.06.2019.17:00
Saznali smo iz prve ruke kako to izgleda kada, među zagrebačkim samostanskim zidinama, franjevci proizvode i prodaju pivo

Matej Devčić
13.06.2019.17:00

Iza skrovitih samostanskih zidova tijekom povijesti redovnici su se bavili proizvodnjom piva. Samostani su, naime, bili iznimno bitni u proizvodnji piva jer su među prvima proizvodili veće količine tog pića, a najpoznatija samostanska piva dolaze iz Belgije, Njemačke i Austrije, država s dugom pivarskom tradicijom.

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj svjedočimo rastu scene craft piva i zanatskih pivovara, a toj sceni pridružio se i samostan Svetog Duha. Franjevci konventualci, koji su jedna od tri velike obitelji franjevačkog Prvog reda odlučili su proizvoditi pivo koje nosi naziv S.anto, što zapravo znači sveti Anto.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Zaradom od pive pomagat će potrebitima

Kako nam priča fra Tomislav Glavnik koji stoji iza stvaranja ovog piva, ideju da samostan Svetog Duha proizvodi pivo gurao je dugo, a njegov san da proizvodi pivo počinje u njegovim studentskim danima.

"Završio sam studij u Njemačkoj i susreo sam se s nemalim brojem samostanskih pivovara", priča fra Glavnik. Kaže da je u posljednje dvije godine sve više maštao o tome da proizvodi pivo, a nakon što je razgovarao s mnogim stručnjacima u tom području pala je odluka da samostan krene u proizvodnju. Svrha proizvodnje i prodaje piva je, tvrdi, da se zarađenim novcem pomogne potrebitima.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Prodaja piva počela danas

"Djelatnost samostana Svetog Duha nije samo liturgija i bratstvo, nego i briga za ljude koji žive u ovom gradu, posebno za rubne skupine društva. Proizvodnja piva financirana je u cijelosti iz samostanskog proračuna ali će dobit po zakonskim okvirima biti namijenjena za pučku kuhinju i stipendije đaka i studenata slabijeg imovinskog stanja", objašnjava fra Glavnik.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Pivo S.anto trenutno proizvodi Crafter's pivovara u Leprovici kod Rugvice, a fra Glavnik se nada kako će samostan uskoro imati i vlastiti pogon za proizvodnju piva. Prodaja piva S.anto počinje upravo danas na sam blagdan Svetog Antuna Padovanskog.

Njegova cijena bit će 15 kuna, a prodavat će se u samostanu Svetog Duha gdje će biti postavljena kućica za prodaju koja će raditi tri puta tjedno.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Fra Glavniku smo, između ostalog, priredili i mali kviz i pred njega stavili četiri samostanska piva kako bismo vidjeli može li pogoditi koje je od njih S.anto. je li uspio o tome i što nam je još otkrio o pivu pogledajte u videu u nastavku:

pivo

samostan Svetog Duha

fra Tomislav Glavnik

S.anto

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter