PRIMIJETI RAZLIKU

Sarajevo je proglasilo pjevača Iron Maidena počasnim građaninom, u Zagrebu su to Tuđman, Gotovina, Markač i Janica


Tomislav Kukec
01.11.2018.19:00
Sarajevo je proglasilo pjevača Iron Maidena počasnim građaninom, u Zagrebu su to Tuđman, Gotovina, Markač i Janica
Cropix

sažeto

Glazbenik je visoko priznanje dobio zbog svog koncerta održanog u okupiranom gradu 1994. godine


Tomislav Kukec
01.11.2018.19:00

Sarajevo je 1994. bilo zastrašujuće mjesto. Na okupirani grad svakodnevno su padale stotine granata, mrtve se nije stiglo ni zakopati, a snajperi su prijetili s okolnih brda. U takvim, nevjerojatnim i stravičnim uvjetima, jedan se glazbenik odvažio doći i održati koncert. Riječ je o frontmenu kultnog heavy metal benda Iron Maiden, Bruceu Dickinsonu, koji je kao solo izvođač posredstvom Ujedinjenih Naroda nastupio u Bosanskom kulturnom centru. 

Dobila i počasni doktorat

Dvadeset i četiri godine kasnije Sarajevo mu se odlučilo odužiti, dodijelivši mu titulu počasnog građanina. U obrazloženju su naveli kako je priznanje dobio kao strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva, te razvoju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i humanosti. 

Bio je to povod da zavirimo i u vlastito dvorište, odnosno da vidimo tko nosi titulu počasnog građanina u hrvatskoj metropoli. Pritom nismo u obzir uzeli one koji su priznanje dobili prije 1990.godine, odnosno donosimo samo popis onih osoba koje su titulu počasnog građanina dobili u samostalnoj Hrvatskoj. 

Prva je Majka Tereza, odnosno Sveta Majka Terezija, pravim imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu, katolička redovnica i osnivačica Misionarki ljubavi koja je 45 godina svog života posvetila služenju bolesnima i siromašnima, a u Hrvatskoj je boravila više puta (prema Wikipediji, prvi puta još 1928. godine). Počasnom građankom Zagreba proglašena je 1990. godine. 

Profimedia

Titula se nikome nije dodjeljivala dvije godine, do 1992., kada je počasnim građaninom Zagreba proglašen prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman

2015. godina generala

Uslijedila je pauza od šest godina, a slijedeća počasna građanka postala je 1998. kontroverzna britanska političarka Margaret Thatcher, poznata po nadimku Čelična lady. Titulu je dobila povodom svog posjeta Hrvatskoj, a kući je iz Zagreba otišla i sa počasnim doktoratom Sveučilišta u Zagrebu te najvišim državnim odlikovanjem koje joj je uručio Tuđman - Veleredom kralja Zvonimira s lentom i Danicom. 

Sedam godina prije svoje smrti, dakle 2000. godine, titulu počasnog građanina dobio je i naš veliki književnik, umalo Nobelovac, Dragutin Tadijanović, a pet godina kasnije ona je dodijeljena našoj vrhunskoj skijašici i nešto manje vrhunskoj političarki, Janici Kostelić. 

Michael Kienzler/Bongarts/Getty Images

Najpoznatiji zagrebački gradonačelnik (i dalje odbijamo tvrditi da je to Bandić), Većeslav Holjevac, titulu je posmrtno dobio 2008., a dvije godine nakon njega posmrtno ju je dobio i naš veliki slikar Edo Murtić.

Titula se opet nije dodjeljivala neko vrijeme, sve do 2015., kada su je dobili generali Mladen Markač i Ante Gotovina. 

Nikša Stipaničev / Cropix

Počasnim građaninom Zagreba 2017. posmrtno je proglašen njemački političar, poznat i kao arhitekt njemačkog ujedinjenja, Hans Dietrich Genscher, a iste godine dobili smo i počasnog građanina Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog kancelara. 

Posljednji u nizu počasnih građana je Emilio Marin, prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Sarajevo

franjo tuđman

grad Zagreb

Ante Gotovina

Majka Tereza

Mladen Markač

Bruce Dickinson

počasni građani

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter