Junaci i antijuinaci akcije spašavanja dječaka

Samozatajni admiral zasluženo kupi slavu, a slavnog inženjera optužuju za besramnu samopromociju


Daniel Radman
11.07.2018.09:35
Samozatajni admiral zasluženo kupi slavu, a slavnog inženjera optužuju za besramnu samopromociju
Reuters

sažeto

Mnogi tvrde da se Elon Musk samoinicijativno uključio u akciju spašavanja isključivo radi vlastite promocije


Daniel Radman
11.07.2018.09:35

Tajland slavi svoje junake. Uz pomoć vrhunskih ronilaca iz inozemstva, njihove elitne mornaričke postrojbe odradile su veličanstven posao pod vodstvom admirala Apakorna Yukongkaewa.

Taj staloženi čovjek informirao je medije o akciji, a zapadale su ga uglavnom nezahvalne dužnosti, poput one da se oprosti od svog umirovljenog kolege, Samana Gunana, koji je poginuo tijekom akcije spašavanja ili da izvještava o poteškoćama s terena.

"Ne smijemo dopustiti da izgubljeni život bude uzalud potrošen", izjavio je zapovjednik kad se morao oprostiti od poginulog kolege, no kad se nakon akcije prisjetio tih trenutaka bio je daleko realističniji.

"Bilo je samo malo nade, ali to je sve što smo imali", rekao je.

No, njegov moto, "nećemo stati dok se ne izvedemo dječake i trenera van", tjerao je ronioce na maksimum.

S druge strane, mediji traže i antijunake, a ta titula zapala je slavnog inženjera Elona Muska koji se, nakon zamolbi njegovih fanova na društvenim mrežama, samoinicijativno uključio u akciju spašavanja.

Musk je radio na prototipu mini-podmorice koja je trebala izvuči dječake, a na kraju je bio optužen od strane Tajlanđana da je sve radio zbog samopromocije te da službeno i nije bilo kontakata.

Kasnije se utvrdilo da je Musk ipak bio u kontaktu s međunarodnim snagama koje su pomagale u akciji, no, srećom, pomoć nije bila potrebna.

Tajland

Elon Musk

spilja

akcija spašavanja

admiral

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter